Fotografie-tutorial: Fotograferen in het voorjaar

Landschappen... of portretten?

We gaan er allemaal vanuit dat je landschapsfoto's alleen maar horizontaal kunt maken. Maar soms zijn er ook prachtige landschapsfoto's die verticaal zijn gemaakt. Maak gedurende een langere periode alleen maar verticale foto's wanneer je landschappen vastlegt en vergelijk de foto's. Je zult heel anders tegen je onderwerp aankijken en een heel nieuw inzicht verwerven.

Maar sommige landschappen lenen zich meer voor panoramafoto's omdat ze van nature lang en smal zijn. Dit soort foto's kun je maken door een strook van de originele foto te nemen en deze uit te vergroten, maar dan maak je geen optimaal gebruik van de sensor. Je kunt ook een aantal foto's maken over de lengte van het landschap dat je wilt vastleggen en steeds een stukje van de ene foto laten overlappen in de vorige.

De meeste digitale compactcamera's van Canon beschikken over de opnamemodus ‘Stitch Assist’ waarmee je de foto's kunt uitlijnen en laten overlappen. Bij de meeste digitale camera's van Canon, zoals de EOS, PowerShot en IXUS, wordt het softwareprogramma ‘PhotoStitch’ meegeleverd, waarmee de overlappende foto's kunnen worden samengevoegd tot één lange foto. Dit is het proberen waard, als je deze software al niet had ontdekt.

1  2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen