Fotografie-tutorial: Fotograferen in het voorjaar

Nu de winter plaatsmaakt voor de lente wordt de natuur langzaam weer een en al kleur. Uit kale, bruine takken komen groene knoppen te voorschijn, terwijl het landschap langzaam verandert in een zee van rode en gele bloemen. Wat is nu een beter moment om de camera ter hand te nemen?

Close-ups met digitale compactcamera's

Als je in de buitenlucht foto's maakt, probeer dan eens verschillende foto's vanaf één locatie te maken. Maak eerst een paar totaalplaatjes van de scène en kom dan dichterbij om details vast te leggen.

Lentelandschappen
Het succes van een landschapsfoto hangt af van de compositie en de lichtinval. Het kan helpen om een voorwerp op de voorgrond te gebruiken, zoals een muur of een hek. Dit geeft de foto diepte en trekt de aandacht meteen naar de foto.

Het is niet verplicht om alle foto's op normale ooghoogte te maken. Als je de camera dichter bij de grond brengt, wordt een onbeduidende bloemenstruik opeens het belangrijkste element van de foto. Opnamen vanuit een lage hoek werken vaak beter als je de camera verticaal plaatst.

Vergeet ook de regel van derden niet. Stel je voor dat twee verticale lijnen het kader in drie gelijke delen verdelen. Als je een van de hoofdvoorwerpen, zoals een boom of een gebouw, op of naast een van deze lijnen plaatst, krijg je vaak een foto met meer dynamiek dan wanneer je dit voorwerp centreert

1   2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen