Tips & Tricks: sportfotografie

Leg alle actie vast

De komende maanden staan kranten, tijdschriften en televisie weer vol met beeldmateriaal van sportevenementen. Zal het sportseizoen van deze zomer ook in jouw fotoalbums te zien zijn?

Hoewel de kans dat je toegangskaartjes hebt bemachtigd voor de grote evenementen vrij klein is, kun je in het park en langs de sportvelden toch mooie sportfoto's maken. In deze Tips & Tricks komen de volgende onderwerpen aan bod om te laten zien hoe je je Canon-camera beter kunt gebruiken:

• Planning
• Verslag doen van evenementen
• Objectieven
• Scherpstellen op je onderwerp
• Handmatig scherpstellen
• Het beslissende moment
• Beelden stilzetten of pannen
• Compositie
• Laatste advies

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p1_1

Aerobatiek, © Eric Bontemps 2011, Canon EOS 7D

Planning
Het begint allemaal met een gedegen kennis van de sport die je wilt fotograferen. Hoewel sommige fotografen van alle markten thuis zijn, leggen de meesten zich toe op één sport. Leer de regels van de sport, zodat je kunt anticiperen op de volgende beweging of actie. Als je een team volgt, leer je de spelers snel kennen. Al gauw weet je wat ze in welke situatie doen. Probeer te laten zien hoe het team samenwerkt en concentreer je vervolgens op één of twee spelers.

Verslag doen van evenementen
Begin met lokale evenementen, zoals wedstrijden van de plaatselijke voetbal- of rugbyclub. Deze worden vaak gespeeld op sportcomplexen die voor het publiek gratis toegankelijk zijn. Je kunt dan de beste plek langs de zijlijn innemen om foto's te maken. Stel jezelf voor aan de teamleider of coach van beide teams en vraag toestemming om foto's te maken. Je kunt hen ook een aantal gratis foto's van het evenement aanbieden, waaronder een eenvoudige teamfoto.

Atletiekwedstrijden zijn redelijk voorspelbaar. Een goede plaats om foto's te maken is in een bocht, waar je de lopers van voren kunt fotograferen voordat ze de bocht ingaan. Bij de finish moet je de opnamen waarschijnlijk van de zijkant maken. Als je in het verlengde van de finishlijn bent opgesteld, maak dan een reeks opnamen om vast te leggen hoe de lopers de lijn passeren. Bij onderdelen zoals het polsstokspringen of het verspringen bevindt de sporter zich in een afgebakende ruimte, wat je in de gelegenheid stelt om je vaardigheden te verfijnen terwijl de sporters meerdere pogingen doen om zichzelf te verbeteren.

Bij auto- en motorsport is het vinden van een goed gezichtspunt de belangrijkste uitdaging. Ieder circuit is anders. Daarom is het belangrijk om vroeg aanwezig te zijn en het parcours goed te verkennen. Lees het interview met Frits van Eldik, ambassadeur van Canon, voor tips van een professionele sportfotograaf.

1   2  3  4

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?
Nabewerking
Fotograferen tijdens de feestdagen
Seizoenen en weer