LEGRIA Tips & Tricks

Maak een kookvideo van gerechten tijdens de feestdagen met LEGRIA

De tijd dat de winter zijn ijzige handen om de laatste vallende blaadjes van de herfst begint te vouwen, is een fantastische kans om prachtige foto's te maken. November markeert het begin van de feestdagen en tijden die familie en vrienden samen doorbrengen. En dus is het slim om je camera dan bij de hand te hebben, klaar om nachtelijke bijeenkomsten rond kampvuren of wandelingen in de schemering van de late namiddag vast te leggen.

Naarmate de seizoenen veranderen, verandert het eten op onze tafel mee. Op koudere dagen kiezen mensen vaak voor warm eten dat vaak langzaam wordt bereid zodat je de perfecte kans krijgt om een video te maken.

Laat je inspireren door je voor te stellen dat je een food-blogger bent die een nieuw recept maakt voor de volgers van het blog. Zoals bij video's altijd het geval is, is een goedlopend verhaal het belangrijkste om de interesse van je kijkers vast te houden. En als het om eten gaat, is het verhaal duidelijk. Je verzamelt en bereidt de ingrediënten, je mixt ze, kookt ze en laat vervolgens de resultaten zien. Dit maakt het gemakkelijk om het type opnamen voor te stellen dat je nodig hebt om je vaardigheden te demonstreren en te laten zien hoe het gerecht wordt bereid.


Je ingrediënten op video vastleggen

Zodra je een recept hebt gevonden dat je lekker vindt (zoek ook eens online naar wintergerechten), verzamel je de ingrediënten voor je gerecht en maak je een serie close-ups van elk van de ingrediënten. Door de hoge optische zoom op je LEGRIA te gebruiken, krijg je een close-up met een cineastische uitstraling waarbij de achtergrond onscherp wordt gemaakt.

Ga eens naar een plaatselijke markt en maak opnamen van de producten op een koude najaarsdag. Als je vervolgens weer thuis bent, kun je ingrediënten gaan voorbereiden, zoals seizoensgroenten. Maak close-ups van het schillen, snijden en maak bredere opnamen van de activiteit die bij elk van deze ingrediënten hoort. Het helpt om dat gevoel van thuisgemaakte gerechten over te brengen als elk ingrediënt uit de verpakking wordt gehaald voordat je met de opnamen begint.

seizoenen - Canon
Catherine Sharman – Heirloom tomaten
Copyrightinformatie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Mengen en koken

Als er een mengproces is of als bepaalde delen van het recept vereisen dat diverse ingrediënten worden gecombineerd, kan dat mooie beelden opleveren. Denk daarbij aan verandering van het standpunt van je camera en werk niet alleen vanuit één perspectief. Als het mogelijk is om met je camera op afstand opnamen te maken met je mobiele telefoon, kun je deze functionaliteit gebruiken om je LEGRIA op posities neer te zetten waar je je camera normaal gesproken niet zou kunnen bedienen.

Je uiteindelijke video is veel interessanter als je beweegt en de actie vanuit verschillende hoeken en met verschillende brandpuntsafstanden vastlegt. Zo kun je de camera dusdanig plaatsen dat je de kok kunt zien terwijl hij of zij aan het werk is. Als je zelf de kok bent, kun je het scherm naar jezelf toe draaien om ervoor te zorgen dat je goed in beeld bent, maar vergeet niet om in de lens te kijken en niet naar het scherm! En als je gerecht eerst nog even in de koelkast moet voordat je het opwarmt, kun je de camera kort op een plank in de koelkast plaatsen om het gerecht vanuit de koelkast gezien vast te leggen. Dit is een geweldige opname. Maar controleer even of dit wel veilig is voordat je je camera in de koelkast zet, en doe dit nooit vanuit de oven.

Koken creëert hitte. Laat dit zien in je video. Om de stoom vast te leggen die oprijst vanaf je eten, heb je licht nodig achter de stoom. Gebruik een zaklamp (of zet het licht van de afzuigkap aan) om prachtig en gericht licht te creëren dat door de stoom schijnt. Maar wees voorzichtig en zorg ervoor dat je je camera niet beschadigt met de stoom en je handen niet verbrandt. 


Opdienen

Of je nou een herfstmaaltijd voor één persoon maakt of een winterse hutspot voor een groep vrienden, je moet het altijd op een bord serveren. Zorg dat je dus het moment vastlegt dat het eten op het bord wordt geplaatst. Denk vooraf na over de handelingen die je moet verrichten om het eten op het bord te plaatsen en film iedere handeling vanuit de beste hoek. Maak close-ups van het eten dat uit de pan wordt gehaald en maak bredere opnamen van de pan en het bord in één shot om de overgang van pan naar bord te laten zien.

Als dit maal bedoeld is voor vrienden, leg dan vast hoe ze genieten van het uiteindelijke resultaat. Voor individuele gerechten is het belangrijk om ze aantrekkelijk te stylen met geschikte keukenspullen en bestek. Leg de contrasten vast van de kleuren van warm oranje hutspot tegen koelere blauwe borden en servetten voor een prachtig eindresultaat. Om je video af te maken kun je dan misschien nog een shot toevoegen van een leeg bord.