Tutorials voor compactcamera's

Het verdwijnen van het najaar vastleggen met je IXUS of PowerShot

De tijd dat de winter zijn ijzige handen om de laatste vallende blaadjes van de herfst begint te vouwen, is een fantastische kans om prachtige foto's te maken. November markeert het begin van de feestdagen en tijden die familie en vrienden samen doorbrengen. En dus is het slim om je camera dan bij de hand te hebben, klaar om nachtelijke bijeenkomsten rond kampvuren of wandelingen in de schemering van de late namiddag vast te leggen.

Zorg dat je een compactcamera op zak hebt in de laatste herfstdagen en het begin van de winter, want er zijn heel wat prachtige foto's te maken die je niet wilt missen. Met je IXUS of PowerShot heb je meer creatieve controle dan met je smartphone zodat je de dramatische luchten, intense kleuren en vuurwerk zo mooi mogelijk kunt vastleggen. 


Kleine details vastleggen die een sfeer overbrengen

Naarmate de herfst vordert en de winter nadert, halen steeds meer mensen hun winterkleding en sjaals, handschoenen, mutsen en jassen om buiten te sporten te voorschijn. Je kunt de sfeer van het seizoen overbrengen door de structuren en de kenmerken te laten zien die de verschuiving in stijl naar een warmere outfit zichtbaar maken. Probeer de Macro-modus eens of ga eens wat dichter bij je onderwerp staan. Zoek naar de details in handschoenen, sjaals of truien. Je zou bijvoorbeeld een portret kunnen maken van je familie of vrienden, dik ingepakt in hun winterkleding.

seizoenen - Canon
Jacquelyn Loadman - Wintertijd
Copyrightinformatie: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/


Scènemodi gebruiken

Veel IXUS- en PowerShot-camera's beschikken over Scènemodi die handig van pas komen als je vuurwerk of sneeuwscènes wilt fotograferen. Naarmate het weer kouder wordt, kan de scènemodus Sneeuw je helpen om te laten zien hoe schoon en wit de sneeuw is in plaats van dat deze er grijs en vertrapt uitziet. Sommige IXUS- en PowerShot-camera's hebben ook een vuurwerkmodus voor mooie foto's van vuurwerk.

Tip: gebruik een statief of een andere stabiele steun zoals een tafel of muur als je een lange sluitertijd nodig hebt om vuurwerk mooi vast te leggen. 


Reflecties vastleggen

Leg de reflecties vast van gebouwen en verlichting in stedelijke omgevingen die weerkaatsen in natte oppervlakten en plassen. Voor steden en stedelijke gebieden helpt het om de kleurverzadiging te maximaliseren door de scènemodus Extra Levendig te gebruiken of door de instelling Levendig te kiezen in My Colors als je met de P-modus werkt.

Tip: als je PowerShot camera een variangle LCD-scherm heeft, gebruik het dan goed. Breng de camera omlaag en dicht bij de natte oppervlakte of plas om de weerspiegeling van de verlichting in het spiegelende oppervlak van het water te maximaliseren.


Dramatische luchten

Wanneer de winter zijn intrede doet in Noord-Europa, krijgen de wolken in de lucht vaak een loodgrijze kleur. Probeer je familie of vrienden te overtuigen om heel felgekleurde jassen te dragen. Rood en geel zijn ideaal. Laat de kleuren vervolgens contrasteren tegen donkere stormluchten. Wacht op het moment dat de lucht breekt en de zon je onderwerp verlicht, en de wolken er nog donkerder en nog dreigender uitzien. Bekijk de compositie goed en probeer breder uit te zoomen zodat je onderwerp kleiner in beeld komt en er nog maar een sprankje kleur tegen de stormachtige wolken zichtbaar is. 


Upload je opname in Canon's Galerij

Als je geïnspireerd was en de overgang van de herfst naar de winter hebt vastgelegd, kun je je foto's uploaden naar onze Galerij. Dit is de plek waar je favoriete foto's worden gepresenteerd en gedeeld in de Canon-community.