Tips & Tricks: Seizoenen en weer

IJzige ochtenden

Strenge vorst kan een landschap totaal veranderen. De kleine fonkelende ijskristallen bedekken alles met een witte laag.

Je zult vroeg moeten opstaan om het effect optimaal te kunnen vastleggen. Zelfs een waterig zonnetje kan al genoeg zijn om de delicate ijskristallen binnen een uur of twee na zonsopgang te laten smelten. Maar het is de moeite waard, want er is een schat aan mogelijkheden om foto's te maken. Een landschap wordt een verfijnde studie in wit, met hier en daar een vleugje kleur waar de vorst niet sterk genoeg was of het ijs is gesmolten. Als je tijd hebt, kun je op één plaats blijven en met een tussentijd van 10 of 15 minuten foto's maken van hetzelfde landschap, om de veranderingen vast te leggen.

Picture_Tutorial_img4_DSC 
Berijpte eikenbladeren, You Connect-lid Daniel Merkle, Canon EOS 350D

De juiste belichting voor een landschap dat voornamelijk wit is, kan lastig zijn. Onderbelichting ligt op de loer. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen door de modus Snow (Sneeuw) te kiezen op je camera. Je kunt ook de Exposure Compensation (Belichtingscompensatie) instellen op ongeveer +1 1/3.

Als het echt koud is, verandert er in een paar uur natuurlijk niet zo veel. Er zijn fotografen die een jaar lang naar dezelfde plek teruggaan om een portfolio van het veranderende landschap tijdens de verschillende seizoenen te maken.

Bedenk wel dat batterijen niet maximaal functioneren als het koud is. Bij temperaturen rondom 0°C zul je weinig problemen ondervinden, maar bij lagere temperaturen is het verstandig om een tweede batterij mee te nemen, warm in je binnenzak. Verwissel de batterijen zo nu en dan, zodat ze goed blijven werken.

Opsturen naar de Galerij
Slecht weer is geen excuus om je camera op te bergen. Het betekent juist een totaal nieuwe wereld om met je camera te ontdekken. Dus: jas aan en foto's maken. Kies je favoriete foto's uit je collectie en upload deze voor een plekje in de Galerij. Wie weet maak jij wel een van de beste foto's van volgende maand!

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Portretfotografie
Ontdek je camera
Fotografie in zomerlicht
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie