Tips & Tricks: Seizoenen en weer

In weer en wind

Ben je een mooi-weer fotograaf? Haal je je camera alleen tevoorschijn als de zon schijnt? Als dat zo is, mis je een aantal schitterende kansen om foto's te maken.

Picture_Tutorial_img1 
De mist, You Connect-lid Marek Grum, Canon EOS 450D

Mist, regen, vorst en regenbogen, slecht weer is goed voor je foto, want het maakt spectaculaire effecten mogelijk. Houd de weersverwachting in de gaten en ga erop uit als iedereen naar binnen vlucht.

In deze Tips & Tricks komen de volgende onderwerpen aan bod:
• Een vroege start
• Regenachtige dagen
• Regen bij nacht
• Indrukwekkende luchten
• Regenbogen
• IJzige ochtenden

Een vroege start
Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar het werkt echt: sta vroeg op en maak je foto's in dat magische uur na zonsopkomst. De zon staat nog laag aan de hemel en geeft het herfstlandschap een zachte, warme gloed.

Herfstochtenden zijn vaak een beetje mistig of nevelig en deze weersomstandigheid kan in foto's goed worden benut. ‘Atmosferisch perspectief’ is een effect waarbij onderwerpen in de verte veel bleker lijken dan onderwerpen die vlakbij zijn. Dit effect zie je meestal in een landschap met heuvels die uit het zicht verdwijnen; hoe verder weg, hoe lager het contrast.

Ook bij dichtere nevel of zelfs mist kun je van dit effect gebruik maken. In deze omstandigheden zijn heuvels in de verte niet meer zichtbaar, maar onderwerpen die zich dichterbij bevinden, zoals een boom, kun je nog wel zien. Als je een onderwerp in een open landschap fotografeert, krijg je nog steeds een goed contrast, maar de achtergrond is erg bleek. Hierdoor valt het hoofdonderwerp op de foto extra op.

1   2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Portretfotografie
Ontdek je camera
Fotografie in zomerlicht
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie