Tips & Tricks: RAW

Sharpness (Scherpte)

Scherpstelling van opnamen is vaak een belangrijke factor.

Het effect van scherpstellen is eigenlijk een kwestie van selectief het contrast vergroten. In de video hieronder zie je het verschil tussen niet scherpstellen en optimaal scherpstellen. In het menu is de knop 200% geselecteerd om een deel van de opname te vergroten waar het effect het duidelijkst merkbaar is.


Foto's opslaan
Wanneer je alle gewenste wijzigingen hebt aangebracht, ga je naar het hoofdmenu van DPP (niet de knoppen in het venster), selecteer je Bestand en daarna Converteren en opslaan. In het venster dat nu wordt geopend, kun je het type bestand aangeven dat je wilt opslaan. Je kunt kiezen uit JPEG en TIFF, of allebei. Met de schuifregelaar voor de beeldkwaliteit kun je het compressieniveau instellen. Lagere waarden zijn goed voor weergave op de computer, hogere waarden zijn beter als je de foto wilt printen (het bestand is dan wel groter).

Picture_Tutorial_p8_02

De uitvoerresolutie wordt weergegeven in dpi, dat staat voor Dots Per Inch. Het aantal dpi geeft de resolutie van een afbeelding aan wanneer deze wordt geprint of op een monitor wordt weergegeven. Een dpi van 350 is goed als je de foto wilt printen, 72 dpi is geschikt voor een computerweergave. Vergeet niet dat je niets definitief vastlegt als je deze opname opslaat. Je kunt altijd teruggaan naar het RAW-bestand en opnieuw aan de slag gaan om dezelfde of een andere foto te produceren.

Picture_Tutorial_p8_03

Wanneer je DPP afsluit, word je gevraagd of je bewerkte foto's wilt opslaan (zie boven). Dit is een andere optie dan Converteren en opslaan. Hier koppelt DPP eenvoudigweg de wijzigingen die je hebt aangebracht aan het RAW-bestand. De volgende keer dat je het RAW-bestand opent, worden deze wijzigingen toegepast. De RAW-foto zelf wordt niet gewijzigd, alleen de informatie die aan de foto is gekoppeld. Deze functie is erg handig als je de bewerking van het RAW-bestand uitsmeert over twee of meer sessies. Je hoeft dan niet elke keer bij het begin te beginnen.

Experimenteren met DPP
De beste manier om DPP te leren gebruiken, is door ermee aan de slag te gaan. Elke wijziging die je aanbrengt, zie je meteen op het scherm. Geen van die wijzigingen heeft invloed op de RAW-foto, dus je kunt altijd opnieuw beginnen. Maar in de toekomst nemen we meer van de talloze functies van DPP onder de loep.

1 2 3 4 5 6 7 8

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Over objectieven gesproken
Herfstluchten fotograferen
Stillevenfotografie
Plezier met je camera
Reisfotografie
Sportfotografie