Tips & Tricks: RAW

Canon Digital Photo Professional (DPP)

Om een RAW-foto te kunnen bewerken heb je software nodig (een RAW-converter), zoals Canon Digital Photo Professional (DPP). Deze kun je vinden op de software-cd die bij EOS- en PowerShot G-camera's wordt geleverd.

Naast alle vastgelegde gegevens bevat het RAW-bestand ook informatie over de camera-instellingen op het moment van belichting. Wanneer je een foto converteert met DPP, wordt deze geopend met de toegepaste instellingen, maar die kun je veranderen.

Als je alle gewenste wijzigingen hebt aangebracht, kun je de foto converteren en opslaan. Je kunt dan kiezen voor een JPEG- of TIFF-bestand, maar het originele RAW-bestand blijft ongewijzigd. Dit betekent dat je het bestand weer kunt openen en er een foto met andere kenmerken van kunt maken.

Navigeren in DPP
De navigatie en het gebruik van DPP wijst zich vanzelf. Hier is een eenvoudige handleiding om je te helpen de structuur te begrijpen. Klik op een map met afbeeldingsbestanden om ze in het DPP-venster weer te geven. Selecteer vervolgens een foto door erop te klikken.


Kijk naar de knoppen aan de bovenkant van het venster. Klik op het venster Opname bewerken uiterst links om de geselecteerde foto te vergroten. Klik dan op Werkpalet (derde van links) om het bedieningspaneel te openen. Controleer of het tabblad RAW aan de bovenkant van het palet is geselecteerd.

1 2 3 4 5 6 7 8

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Over objectieven gesproken
Herfstluchten fotograferen
Stillevenfotografie
Plezier met je camera
Reisfotografie
Sportfotografie