Tips & Tricks: Portretfotografie

Elektronische flitser

Daglicht is geen constante lichtbron. Een flitser daarentegen is betrouwbaar, consistent en altijd beschikbaar. Bij het maken van portretfoto's binnenshuis moet een flitser echter zorgvuldig worden gebruikt om belichting met harde schaduwen te vermijden.

Picture_Tutorial_img3_EOS
Eén mogelijkheid is om de flitsbelichting te laten weerkaatsen via een wit plafond of een witte muur. Sommige Speedlites kunnen worden gekanteld, zodat je de flitser naar het plafond kunt richten. Een aantal Speedlites kan zijwaarts worden gekanteld, zodat de flitser via de wand kan reflecteren. De automatische flitsbelichting blijft actief; camerasensoren compenseren de belichting die verloren gaat door de reflectie.

Weerspiegeling van de flits via een muur of plafond is beter dan directe flitsbelichting, maar geeft geen volledige controle over de belichting. Hiervoor moet je de Speedlite van de camera verwijderen, deze van het onderwerp vandaan draaien en de flits laten weerkaatsen vanaf een witte nylon reflectieparaplu op een voetstuk. Diverse van de huidige Speedlites bieden draadloze flitserbediening. Met een zender op de camera kunnen een of meer externe Speedlites automatisch worden bediend voor een juiste flitsbelichting.

Meerdere Speedlites geven je totale controle bij portretfotografie binnenshuis. Vaak wordt gekozen voor een opstelling waarbij één Speedlite en reflectieparaplu worden gebruikt aan de kant van de camera, wat zorgt voor een zachte belichting van het onderwerp. Aan de andere kant van de camera wordt dan een gewoon reflectiescherm gebruikt om de schaduwzones enigszins te belichten. Een tweede Speedlite kan achter het onderwerp worden gebruikt om de achtergrond of de achterkant van het onderwerp te belichten. Dit geeft een lichte gloed rondom het hoofd. Het tegenlicht scheidt het onderwerp als het ware van de achtergrond, wat diepte aan de foto geeft.

Ga naar EOS Avontuur voor een overzicht van de gehele serie van Canon Speedlites.

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Ontdek je camera
Fotografie in zomerlicht
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie