Tips & Tricks: Portretfotografie

Poseren

Veel mensen voelen zich verlegen voor de camera. Ze hebben vaak moeite om een natuurlijke en comfortabele houding aan te nemen.

Picture_Tutorial_img4_DSC
Vraag je onderwerp om zich in een bepaalde hoek naar de camera op te stellen, met het hoofd richting de lens. Hierdoor krijg je een levendige en interessante houding.

Iemand die nerveus is, voelt zich wellicht minder gespannen als hij of zij kan zitten. De rugleuning van een stoel kan de compositie verstoren. Gebruik daarom een kruk zodat je deze later uit de foto kunt snijden. Vraag je onderwerp naar voren te leunen zodat de houding dynamischer overkomt.

Veel mensen weten zich geen raad met hun handen als ze staan. Je kunt dit oplossen door ze iets te laten vasthouden of tegen iets te laten leunen. Een tuinier kan bijvoorbeeld een schop vasthouden.

Maar je kunt het kader ook vullen met alleen het bovenlichaam. Close-ups van het gezicht zijn krachtig omdat hierin veelal het karakter wordt uitgedrukt. Vraag de persoon om recht in de cameralens te kijken als je een sterke foto met impact wilt maken.

Sommige mensen zijn goed in het knipperen met hun ogen juist wanneer je de opname maakt. Maak daarom in ieder geval meerdere opnamen. Gezichtsuitdrukkingen kunnen in een oogopslag veranderen. Gebruik de modus voor continue opnamen om een aantal foto's snel achter elkaar te nemen. Hier kun je later je favoriete foto's uit selecteren.

Opsturen naar de Galerij
We hopen dat je na het lezen van deze Tips & Tricks kennis hebt gemaakt met veel van de eenvoudige technieken waarmee je je volgende portretfoto's nog beter kunt laten uitkomen. Dus, regel een fotosessie, selecteer je favoriete foto's en voeg ze toe aan de Galerij. Wie weet maak jij wel een van de beste foto's van volgende maand!

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Ontdek je camera
Fotografie in zomerlicht
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie