Vertel je verhaal via video

Je verhaal vertellen met video - Canon
© Phil Coates


Het verhaal van een gebeurtenis of evenement vertellen op video is een uitstekende manier om nog beter video's te leren maken met je LEGRIA of om de videofuncties van de EOS-spiegelreflexcamera beter onder de knie te krijgen. Je kunt proberen je eigen korte nieuwsverslag of een documentaire te maken over een natuurverschijnsel bij jou in de buurt, een dag uit het leven van iemand die je kent of gewoon over jouw buurt.

Als je een beknopt verhaal wilt vertellen in een video, moet je over veel meer nadenken dan alleen de gebeurtenis zelf. Je zult ook de achtergrond van je verhaal moeten filmen. Denk na over het verhaal dat je wilt vertellen en werk uit welke opnamen je gaat maken om het een begin, midden en eind te geven.

Overweeg om actieopnamen te maken die informatie verschaffen over de context en de omgeving van je film. Zo voorzie je de documentaire van een tijd, plaats en onderwerp.  Deze elementen kun je het beste filmen met een groothoeklens. Je schetst zo de achtergrond en vestigt de aandacht van de kijker aan het begin van het verhaal op de locatie.

Vervolgens zoom je steeds verder in totdat het hoofdonderwerp van het verhaal gedetailleerd en groot in beeld is.  Vergeet niet ook wat stilstaande beelden te maken met je videocamera. Bij het bewerken kun je hiermee een brug slaan tussen je videofragmenten.

Interviews met de mensen in je film voegen nog wat extra's toe. Gebruik eventueel een statief als je voor de camera met mensen wilt praten, of dat nu kort of lang is.