Het hele verhaal vastleggen

Kleine en lichte compactcamera's zijn ideaal voor het maken van bijvoorbeeld spontane portretten of voor situaties waarin het niet handig is om een grote spiegelreflexcamera mee te nemen. Je kunt IXUS- en PowerShot-modellen ook in je tas of zak stoppen en bijna overal mee naartoe nemen. Je weet tenslotte maar nooit wanneer er zich een nieuwswaardige gebeurtenis voordoet en jij de enige aanwezige fotograaf bent.

Het hele verhaal vastleggen - Canon
© Gerry Lauzon nam deze foto met een Canon PowerShot G12


Beginnende fotograaf

Blijf uitgezoomd en loop rond

Als je foto's wilt maken van een gebeurtenis zoals een muziekfestival of een staking bij een lokaal bedrijf, kun je meer van het onderwerp en de omgeving in beeld krijgen als je de breedste zoominstelling gebruikt. Het is aan te raden jezelf en de camera fysiek te verplaatsen in plaats van op de zoomfunctie te vertrouwen. Zo kun je het hoofdonderwerp vastleggen en tegelijkertijd de omgeving meenemen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je de emotie op een gezicht in een menigte wilt vastleggen, maar ook de context wilt laten zien.

Gebruik gezichtsdetectie

Portretten kunnen een krachtige manier zijn om een verhaal te vertellen. Op de meeste Canon-compactcamera's kun je met het AF-systeem voor gezichtsdetectie zelfs de focus op de gezichten van mensen houden wanneer ze zich niet in het midden van je beeld bevinden. Dit betekent dat je composities kunt maken met in het kader een groter hoofdonderwerp dat zich meer naar links of rechts bevindt in plaats van in het midden van het beeld. Zo kun je de illusie van actie of een dramatisch effect toevoegen.

Geavanceerd

Zwart-witfoto's

Een aantal van de indrukwekkendste nieuwsfoto's uit de afgelopen eeuw zijn gemaakt in zwart-wit. Met Monochroom kun je aan sommige beelden diepte of een serieuze ondertoon toevoegen of de aandacht van de kijker richten op gezichtsuitdrukkingen of details. Veel Canon-compactcamera's hebben de functie My Colours (Mijn kleuren). Deze kun je zo instellen dat er zwart-witfoto's kunnen worden gemaakt van reeds vastgelegde beelden. Sommige hebben ook een opnamemodus voor zwart-wit. Experimenteer hier eens mee en kijk wat je het prettigst vindt.

Het hele verhaal vastleggen - Canon
© See-ming Lee nam deze foto met een Canon EOS M met een EF-M 22mm f/2 STM-lens


Haal alles uit situaties met weinig licht

Fotograferen bij weinig licht kan lastig zijn, vooral als het verhaal dat je wilt vastleggen zich afspeelt in de schemering en het niet handig is om een flitser te gebruiken. Gelukkig beschikken veel Canon-compactcamera's over het HS System. Dit systeem combineert een zeer gevoelige beeldsensor met een DIGIC-processor, waardoor je zelfs bij weinig licht prachtige foto's kunt maken.

Probeer foto's te maken zonder de flitser te gebruiken. Als je op de knop Flash/Flitser op de camera drukt, kun je de flitser zo instellen dat deze zelfs bij weinig licht niet wordt gebruikt. Zo kun je de verdeling van licht over het hoofdonderwerp en de achtergrond behouden. Je kunt ook kijken of je camera een modus Slow Synchro (langzaam synchroniseren) heeft. Deze vind je op veel IXUS- en PowerShot-modellen. Hiermee belicht je het hoofdonderwerp dicht bij de camera en gebruik je bovendien een lange sluitertijd om ervoor te zorgen dat de achtergrond wordt vastgelegd met behulp van het omgevingslicht.

Als je meer Tips & Tricks wilt over het maken van opnamen bij weinig licht, bekijk je Canon's Tips & Tricks-video's met natuurfotograaf Jamie Hall.