Fotografie-tutorial: licht

Sinds de begindagen van fotografie wordt al een methode gebruikt voor het verwerken van overbelichte luchten. Namelijk het vervangen van de lucht door de lucht in een eerder gemaakte foto.

Sommige fotografen hebben speciaal hiervoor een hele verzameling foto's van de lucht. Het is een vrij eenvoudige techniek. Als je een mooie lucht ziet, maak je er met de juiste belichting een foto van. Dan beschik je al snel over een aantal foto's met aantrekkelijke wolkenluchten.

Je kunt een van deze luchtfoto's dan samenvoegen met een foto van een saaie of overbelichte lucht. Dit is een donkere-kamertechniek die vroeger door veel filmrolfotografen werd gebruikt. Tegenwoordig is het een computertechniek waarbij je stukken uit de ene foto knipt en in een andere foto plakt. Je moet wel even oefenen, maar dat doe je op kopieën van de digitale foto's, zodat je steeds weer opnieuw kunt beginnen tot het resultaat naar je zin is.

Of je nu dus wacht op het juiste licht, de foto aanpast met een filter of een andere lucht toevoegt, er zijn volop mogelijkheden voor foto's van een door de zon belichte lucht. Waar wacht je nog op? Begin snel met fotograferen!

1  2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen