Fotografie-tutorial: licht

Als je een EOS digitale spiegelreflexcamera hebt, kun je een aantal filters gebruiken waarmee je meer controle krijgt over de weergave van de lucht in je foto's. Enkele PowerShot-modellen accepteren bovendien een adapter waarop je filters kunt plaatsen.

Een van de oplossingen is een verloopfilter. Dit is een filter waarvan het ene uiteinde getint is, terwijl het andere uiteinde doorzichtig is. Als je het filter zodanig op het objectief van je camera plaatst dat het getinte uiteinde zich bovenaan bevindt, reduceer je de helderheid van het licht van de lucht dat door het filter valt. Zo reduceer je het dynamische bereik van de scène en wordt de lucht niet overbelicht.

De meeste verloopfilters zijn rechthoekig van vorm en passen in een houder die op de voorzijde van het objectief is aangesloten. Zo kun je het filter omhoog of omlaag schuiven om het doorzichtige stuk op de grond te richten terwijl het getinte stuk de lucht bedekt.

Grijze verloopfilters hebben weinig of geen effect op de kleuren in de foto. De tint is neutraal. Je kunt echter ook gekleurde verloopfilters kopen. Ook deze hebben een doorzichtig uiteinde, maar aan het andere uiteinde zijn ze gekleurd, bijvoorbeeld blauw om een grijze lucht mooier te maken of oranje om een zonsondergangeffect te bereiken.

Met polarisatiefilters kun je gepolariseerd licht donkerder maken. Gepolariseerd licht is precies het type licht dat je van de lucht krijgt, maar alleen op zonnige dagen en alleen van gebieden die zich 90 graden ten opzichte van de zon bevinden. Als de zon dus recht boven je staat, is een polarisatiefilter handig als je de camera in willekeurige richting op de horizon richt. Maar als de zon laag in het westen of oosten staat, is het filter alleen effectief als je de camera op het noorden of zuiden richt.

Als je het effect van een polarisatiefilter wilt bekijken, plaats het dan gewoon op je objectief en roteer het filter. Bij een bepaalde hoek heeft het filter geen effect op het licht, maar als je het filter draait, wordt het gepolariseerde licht gedeeltelijk geblokkeerd en zie je dat een gedeelte van de afbeelding donkerder wordt. Je kunt dus niet alleen de helderheid van bepaalde luchten controleren, maar je kunt ook het helderheidsniveau bepalen.

Het polarisatiefilter heeft geen effect op wolken, die springen in een donkere lucht dus goed in het oog.

1  2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen