Fotografie-tutorial: licht

Je hebt licht nodig om foto's te kunnen maken. Als het licht niet goed is, is de kans dat je mooie foto's maakt erg klein. Je hebt natuurlijk geen controle over de zon, maar hoe kun je dan wel voor goed licht zorgen?

Heel eenvoudig. Je kunt mooiere foto's maken door een ander tijdstip van de dag of zelfs een ander jaargetijde te kiezen.


De kwaliteit van het licht

De kwaliteit van het licht verandert tijdens de loop van de dag. 's Ochtends vroeg en 's middags laat heeft de zon een warme gloed, terwijl het felle zonlicht midden op de dag veel blauwer is. Hoe komt dat?

De wijziging is te wijten aan verstrooiing van het zonlicht. Stof en waterdeeltjes in de atmosfeer weerspiegelen, breken en absorberen de verschillende golflengten van het licht in verschillende mate. 's Middags om 12 uur staat de zon boven ons en schijnt het licht recht naar beneden door de atmosfeer. Er treedt weinig verstrooiing op en het zonlicht ziet er wit uit met een blauwe gloed.

's Morgens en 's avonds staat de zon laag en moet het licht een grotere afstand door de atmosfeer afleggen. De korte (blauwe) golflengten van het licht worden meer verstrooid dan de lange (rode) golflengten en dus wordt het licht warmer.

Over het algemeen geldt dat warm licht tot mooiere foto's leidt, vooral in geval van landschappen en gebouwen. Als je op vakantie bent, kun je 's morgens vroeg vlak na zonsopgang de mooiste foto's maken. Het licht is dan niet alleen goed, er zijn ook veel minder mensen.

1   2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen