Tips & Tricks: Compositie

Staand of liggend beeld

Je kunt de camera zo vasthouden dat de lange zijde ervan parallel is met de grond (horizontaal of liggend formaat) of de camera 90° draaien zodat de korte zijde parallel is met de grond (verticaal of staand formaat). Maar soms zijn de mooiste landschapsfoto's verticaal gemaakt en zijn prachtige portretten in de horizontale stand gemaakt.

Picture_Tutorial_img4
© Karel Renders 2011, EOS 50D

Maak optimaal gebruik van beide standen. Veel te veel fotografen vinden het gemakkelijker om foto's te maken in de landscape (horizontale) stand en maken bijna geen gebruik van de portrait (verticale) stand. Maak bij wijze van experiment eens een paar foto's van specifieke onderwerpen in zowel liggend als staand formaat. Je zult voor beide standen verschillende composities moeten gebruiken; probeer verschillende composities uit en kijk welke het beste resultaat geven.

De camera recht houden
Of het nu gaat om foto's in landelijke gebieden of om stadsgezichten: bij het fotograferen van landschappen is het belangrijk dat je de camera recht houdt. Een schuine horizon kan storend werken. De EOS 7D- en 60D-camera hebben een geïntegreerde digitale waterpas. De waterpas wordt in de zoeker en op het LCD-scherm weergegeven, zodat je de camera beter recht kunt houden.

Je kunt camera's ook recht opstellen met behulp van de waterpas die in bepaalde statieven is opgenomen of met een voordelige waterpasaccessoire dat op de accessoireschoen past. Er zijn ook Apps verkrijgbaar voor smartphones die deze mogelijkheid bieden.

Opsturen naar de Galerij
Bij het kiezen van foto's voor de You Connect-galerij, is een goede compositie een van de belangrijkste selectiecriteria. Nu je deze Tips & Tricks hebt gelezen, weet je dat je een aantal eenvoudige technieken kunt gebruiken om nóg betere foto's te maken. Pak dus je camera en ga foto's maken; bij de selectie van foto's voor de volgende Galerij gaat het om de compositie, niet om het onderwerp. Kies de mooiste foto's uit en plaats deze in de Galerij. Wie weet maak jij wel een van de beste foto's van volgende maand!

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten