Tips & Tricks: Compositie

Verdwijnpunten

Perspectief speelt een belangrijke rol bij composities. Stel je voor dat je naar een stuk rails voor je uit kijkt, dat niet langer in gebruik is. Het lijkt alsof de afstand tussen de rails in de verte steeds kleiner wordt. Door de naar elkaar toelopende lijnen wordt het oog de scène 'binnengetrokken'.

Picture_Tutorial_img3
© Jonathan Jamar 2011, EOS 50D

Hetzelfde resultaat ontstaat als je je camera omhoog richt om een foto van een hoog gebouw te maken. Het lijkt dan alsof de randen van het gebouw aan de bovenkant dichter bij elkaar staan dan aan de onderkant. Dit effect wordt 'convergerende lijnen' genoemd. Als je dit effect wilt voorkomen, moet je op ruime afstand van het onderwerp gaan staan zodat je de camera parallel kunt houden met de grond. Dankzij de schuivende beweging van een Tilt-and-shift (kantel- en verschuiven) objectief worden convergerende lijnen op een kleinere afstand gecorrigeerd.

De S-lijn
Een ander krachtig hulpmiddel voor composities is de S-lijn. Denk bijvoorbeeld aan een rivier die begint op de voorgrond en in een S-vorm wegkronkelt. Je oog zal instinctief de lijn volgen die de rivier door het beeld maakt. De S kan ook bestaan uit een weg, een heuvelrug of een patroon in het een close-up onderwerp. Ga na of je een S-lijn kunt zien en gebruik die in je composities.

De regel van derden
Stel je voor dat twee verticale en twee horizontale lijnen je foto in negen gelijke rechthoeken verdelen. Als je ervoor zorgt dat het hoofdonderwerp op een van de vier kruispunten valt, is de resulterende foto vaak beter in balans.

Met EOS-camera's met Live View kun je een beeldraster instellen, zodat je het raster voor de regel van derden op het LCD-scherm kunt zien.

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten