Tips & Tricks: Compositie

Een ander perspectief

Als je iets ziet wat je graag wilt fotograferen, neem dan een moment de tijd om na te denken over het perspectief. Is het beeld beter vanaf de linker- of de rechterkant? Komt het onderwerp beter tot zijn recht als je de opname maakt vanuit een laag gezichtspunt? Je kunt een foto heel bijzonder maken door op de grond te gaan liggen en de camera omhoog te richten.

Picture_Tutorial_img2
© Fabrizio Zucchi 2011, EOS 3

Soms kun je ook op een hoger punt gaan staan en een landschapsfoto van bovenaf maken. In een stad zou je een kerktoren kunnen beklimmen of een foto kunnen maken vanaf het dak van een parkeergarage. Kijk dus goed naar de mogelijkheden die je hebt, en die anderen waarschijnlijk over het hoofd zien.

Dichtbij en ver weg
Foto's zonder schaal of diepte kunnen saai zijn. Als je dit wilt voorkomen en de opname interessanter wilt maken, kun je een object op de voorgrond gebruiken.

Stel je voor dat je op het strand staat en foto's maakt van de kliffen langs de baai. Als je de foto staand maakt, zal de voorgrond er waarschijnlijk vrij leeg uitzien. Maar als je in het zand gaat liggen en bijvoorbeeld een steen of wat zeewier als onderwerp op de voorgrond gebruikt, kun je de foto meer diepte geven en hem op die manier dynamischer maken.

Een goede manier waarop je de dieptewaarneming in een foto kunt versterken, is het gebruik van een Tilt-and-Shift (kantelen- en verschuiven) objectief met een EOS-camera. Bij de EOS 60D- en EOS 600D-camera kun je ook de Miniature Effect-modus gebruiken. Bij beide methoden is de scherptediepte (het gebied waarop je de camera scherpstelt) erg gering, waardoor de opname eruit ziet als een schaalmodel.

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten