Tips & Tricks: Compositie

Er zijn tal van suggesties, richtlijnen en technieken die je kunt gebruiken voor composities. Met een goed inzicht hierin kun je niet alleen goede foto's maken, maar begrijp je ook wanneer het een goed idee is om juist tegen een regel in te gaan.

Picture_Tutorial_img1
© Michael Norton 2011, EOS 7D

Bij het maken van een compositie gaat het er om een standpunt voor de camera te vinden waarin alle elementen van het onderwerp op een visueel aantrekkelijke positie in het beeld worden opgenomen. In deze Tips & Tricks komen de nuttigste en meest gebruikte technieken voor het verbeteren van foto's aan de orde.

• De achtergrond bijsnijden
• Een ander perspectief
• Dichtbij en ver weg
• Verdwijnpunten
• De S-lijn
• De regel van derden
• Staand of liggend beeld
• De camera recht houden

Bij compositie is het niet alleen belangrijk wat je in je foto's opneemt, maar ook wat je eruit weglaat. Veel achtergronden zijn beter nadat je ze hebt bijgesneden. Dit kun je doen door dichter bij het hoofdonderwerp van de foto te gaan staan of door in te zoomen. Van het 8 mm ultragroothoekobjectief tot het 800 mm superteleobjectief, de ruim 60 objectieven uit de EF-serie bieden ongekende mogelijkheden met je EOS.

Je snijdt een foto bij om twee redenen. Reden 1: je verwijdert ongewenste en storende objecten of achtergronden. Reden 2: je kunt het beeld vullen met het hoofdonderwerp. Bij portretfotografie betekent dit dat je alleen het gezicht van de persoon kunt laten zien.

Houd er wel rekening mee dat een omgeving en achtergrond vaak iets kunnen zeggen over iemands persoonlijkheid. In dat geval is het juist interessant om meer dan alleen een gezicht te tonen. Je kunt de persoon fotograferen in een voor hem of haar vertrouwde omgeving: een schrijver aan zijn bureau, een pianist bij zijn piano of een fotograaf achter de camera.

1   2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten