Tips & Tricks: Compositie

Staand of liggend beeld

Je kunt de camera zo vasthouden dat de lange zijde ervan parallel is met de grond (horizontaal of liggend formaat) of de camera 90° draaien zodat de korte zijde parallel is met de grond (verticaal of staand formaat). Maar soms zijn de mooiste landschapsfoto's verticaal gemaakt en zijn prachtige portretten in de horizontale stand gemaakt.

Picture_Tutorial_img4
© Karel Renders 2011, EOS 50D

Maak optimaal gebruik van beide standen. Veel te veel fotografen vinden het gemakkelijker om foto's te maken in de horizontale stand en maken bijna geen gebruik van de verticale stand. Maak bij wijze van experiment eens een paar foto's van specifieke onderwerpen in zowel liggend als staand formaat. Je zult voor beide standen verschillende composities moeten gebruiken; probeer verschillende composities uit en kijk welke het beste resultaat opleveren.

De camera recht houden
Of het nu gaat om foto's in landelijke gebieden of om stadsgezichten: bij het fotograferen van landschappen (vooral de zee) is het belangrijk dat je de camera recht houdt. Een schuine horizon kan desoriënterend werken. Je voorkomt dit probleem door de rasterlijnweergave te gebruiken om de horizon recht te houden.

Opsturen naar de Galerij
Bij het kiezen van foto's voor de You Connect-galerij, is een goede compositie een van de belangrijkste selectiecriteria. Nu je deze Tips & Tricks hebt gelezen, weet je dat je een aantal eenvoudige technieken kunt gebruiken om nóg betere foto's te maken. Pak dus je camera en ga foto's maken; bij de selectie van foto's voor de volgende Galerij gaat het om de compositie, niet om het onderwerp. Kies de mooiste foto's uit en plaats deze in de Galerij. Wie weet maak jij wel een van de beste foto's van volgende maand!

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten