Tips & Tricks: Compositie

Verdwijnpunten

Perspectief speelt een belangrijke rol bij composities. Stel je voor dat je naar een stuk rails voor je uit kijkt, dat niet langer in gebruik is. Het lijkt alsof de afstand tussen de rails in de verte steeds kleiner wordt. Door de naar elkaar toelopende lijnen wordt het oog de scène 'binnengetrokken'.

Picture_Tutorial_img3
© Jonathan Jamar 2011, EOS 50D

Hetzelfde resultaat ontstaat als je je camera omhoog richt om een foto van een hoog gebouw te maken. Het lijkt dan alsof de randen van het gebouw aan de bovenkant dichter bij elkaar staan dan aan de onderkant. Dit effect wordt 'convergerende lijnen' genoemd. Het effect is minder sterk als je op ruime afstand van het onderwerp gaat staan en de camera parallel houdt met de grond.

De S-lijn
Een ander krachtig hulpmiddel voor composities is de S-lijn. Denk bijvoorbeeld aan een rivier die begint op de voorgrond en in een S-vorm wegkronkelt. Je oog zal instinctief de lijn volgen die de rivier door het beeld maakt. De S kan ook bestaan uit een weg, een heuvelrug of een patroon in het onderwerp van een close-up. Ga na of je een S-lijn kunt zien en gebruik die in je composities.

De regel van derden
Stel je voor dat twee verticale en twee horizontale lijnen je foto in negen gelijke rechthoeken verdelen. Als je ervoor zorgt dat het hoofdonderwerp op een van de vier kruispunten valt, is de resulterende foto vaak beter in balans.
Met PowerShot- en IXUS-camera's kun je in de zoeker rasterlijnen weergeven, waarmee je tijdens het fotograferen de regel van derden gemakkelijker kunt toepassen op het LCD-scherm.


 

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten