Tips & Tricks: objectieven

Het juiste objectief voor je onderwerp kiezen

Canon heeft meer dan 70 objectieven voor EOS-camera's.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van fotosituaties en geschikte objectieven. Onthoud dat het juiste objectief, het objectief is waarmee je de gewenste foto kunt maken.

Sport-/natuurfotografie
Het is vaak moeilijk om sporters of wilde dieren dichtbij te halen. Een teleobjectief vergroot het onderwerp en helpt zo het beeld te vullen. Canon biedt superteleobjectieven met brandpuntsafstanden tot 800 mm. Deze zijn echter behoorlijk specialistisch en worden vooral gebruikt door professionele fotografen. Zoomobjectieven met een brandpuntsafstand tot 200 of 300 mm zijn flexibeler en ideaal voor veel onderwerpen.
Hobbyfotograaf: EF 70-200mm f/4L IS USM
Budget: 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Picture_Tutorial_p6_01
Egel in de herfst, © Jirí Míchal 2011, Canon EOS-1D Mark II

Portrait (Portret)
Objectieven met een brandpuntsafstand tussen de 50 en 135 mm zijn over het algemeen ideaal voor portretfoto's. De brandpuntsafstand zorgt voor voldoende afstand tussen het onderwerp en de camera om perspectiefvervorming in het gezicht te voorkomen, maar de fotograaf hoeft niet te ver weg te staan.

Door bij portretfotografie de achtergrond onscherp te maken, springt het onderwerp uit de foto. Zoals eerder is uitgelegd in de Tips & Tricks, is dit het resultaat van de kleine scherptediepte bij een objectief met een groot maximaal diafragma.
Hobbyfotograaf: EF 85mm f/1.8 USM
Budget: EF 50mm f/1.4 USM

Picture_Tutorial_p6_02
Man van Kreta, © Marcel van der Velden 2011, Canon EOS 40D

Landschappen
Veel fotografen maken landschapsfoto's graag met een groothoekobjectief, zodat een groot deel van de scène op beeld wordt vastgelegd. Een groot maximaal diafragma is van minder groot belang, aangezien landschappen doorgaans met een klein diafragma worden gefotografeerd zodat de scherptediepte de voorgrond tot de horizon bestrijkt.
Hobbyfotograaf: EF 24mm f/2.8 IS USM
Budget: EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM

Picture_Tutorial_p6_03
Slechts gedroomd, © André Egli 2012, Canon EOS 60D

Macro
Vergrote beelden van een klein onderwerp kunnen zowel educatief als vermakelijk zijn. Een macro-objectief heeft een groter scherpstelbereik, waardoor je onderwerpen zo dichtbij kunt halen dat je ze levensgroot kunt vastleggen. Het objectief is geoptimaliseerd voor de beste resultaten bij zeer korte afstanden tussen het objectief en het onderwerp. Scherpstellen tot oneindig is echter ook mogelijk. Hierdoor zijn macro-objectieven erg veelzijdig.
Hobbyfotograaf: EF 100mm f/2.8L IS Macro USM
Budget: EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

Picture_Tutorial_p6_04
Lieveheersbeestje, © O.Exel 2012, Canon EOS 500D

1  2  3  4  5  6

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Herfstluchten fotograferen
Stillevenfotografie
Reisfotografie
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?