Tips & Tricks: objectieven

Lensmotoren

Elk EF-, EF-S- en EF-M-objectief heeft een ingebouwde scherpstelmotor. Deze motor zorgt voor de beweging van de lenselementen wanneer de camera automatisch scherpstelt.

Veel nieuwere EF- en EF-S-objectieven hebben een ultrasone motor (USM), zodat ze stil en snel automatisch scherpstellen. Een aantal nieuwere objectieven is uitgerust met stappenmotortechnologie (STM). Objectieven met STM zijn nog stiller, waardoor ze ideaal zijn voor video-opnamen met een EOS-camera. Het risico dat de microfoon lensgeluiden oppikt is hiermee kleiner.

Beeldstabilisatie
De Image Stabilizer detecteert bewegingen van de camera met behulp van twee gyrosensors in het objectief. Deze meten de hoek en snelheid van de beweging en geven een speciale groep elementen in het objectief de opdracht om in de juiste hoeken ten opzichte van de objectiefas te bewegen. De mate en richting van deze bewegingen neutraliseren de mate en richting van de bewegingen van de camera. Meer informatie vind je hier.

Picture_Tutorial_p5
America's Cup, © Matteo Chinellato 2012, Canon EOS 7D

Hierdoor beweegt het beeld op de sensor niet, ondanks de camerabeweging. Canon’s Image Stabilizer vangt vrijwel alles op, van eenvoudige camerabewegingen tot de trillingen van een voortsnellende auto, boot of zelfs helikopter.

De nieuwste modellen bieden een voordeel van vier stops, waardoor het resultaat van IS bij 1/15 seconde vergelijkbaar is met het resultaat bij 1/250 seconde zonder IS.

Objectieven uit de L-serie
Canon heeft een uiterst speciale groep EF-objectieven ontwikkeld: de L-serie. Deze objectieven, die zijn te herkennen aan de rode ring rond het objectief, zijn ontwikkeld om aan de behoeften van professionele fotografen te voldoen. Objectieven uit de L-serie zijn gemaakt met de allernieuwste technieken op het gebied van lenstechnologie. Ze beschikken over lenselementen van fluorietkristal en UD-glas (ultra-low dispersion) (UD) om problemen zoals chromatische aberratie te voorkomen.

1  2  3  4  5  6

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Herfstluchten fotograferen
Stillevenfotografie
Reisfotografie
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?