Brandpuntsafstanden voor landschappen

Zoomobjectieven bieden verschillende brandpuntsafstanden in één objectief, zodat je de beeldhoek kunt variëren. Objectieven met één brandpuntsafstand worden meestal autofocusobjectieven genoemd en geven een vaste beeldhoek.

Picture_Tutorial_img3

Maar de beeldhoek die het objectief bij je camera biedt, is belangrijker dan de brandpuntsafstand. Korte brandpuntsafstanden geven een brede beeldhoek. Omdat de beeldhoek een groot deel van het landschap beslaat, worden ze vaak aangeraden voor landschapsfotografie.

Lange brandpuntsafstanden geven een smalle beeldhoek, waarbij een klein deel van het beeld wordt geïsoleerd. Deze zijn minder geschikt voor landschappen, maar kunnen heel effectief zijn als je een bepaald deel van het beeld wilt benadrukken, of minder aantrekkelijke delen wilt uitsluiten. In de interactieve demonstratie wordt geïllustreerd hoe brandpuntsafstanden van invloed zijn op de beeldhoek en de uiteindelijke foto.

EOS-camera's maken gebruik van verwisselbare objectieven, zodat je kunt kiezen tussen zoom- en autofocusobjectieven met brandpuntsafstanden variërend van 8 mm tot 800 mm. De EF-S-objectieven van 18-55 mm die worden geleverd bij EOS-camera's met APS-C-formaat, zoals EOS 1100D, EOS 600D, EOS 60D en EOS 7D, zijn een prima uitgangspunt voor landschapsfotografie. De EF-objectieven van 24-70 mm of EF-objectieven van 28-135 mm passen op de full frame modellen, zoals de EOS-1Ds Mark III en EOS 5D Mark II.

Meer informatie over het brede aanbod aan objectieven voor je EOS vind je op de objectievenwebsite.

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten