Tips & Tricks: landschapsfotografie

Abhijeet Rane.jpg
© Abhijeet Rane

We zien allemaal wel eens prachtige landschappen die onvergetelijke foto's kunnen opleveren - maar je moet wel weten hoe je die vastlegt. In deze Tips & Tricks leer je wat de belangrijkste elementen van een goede foto zijn en hoe je Canon-camera je daarbij kan helpen. We behandelen de volgende onderwerpen:

  • Compositie
  • Het moment van de dag
  • De beste invalshoek bepalen
  • Een landschap in portretformaat
  • Brandpuntsafstanden voor landschappen
  • Wees creatief
  • Bekijk het beeld vanuit een ander oogpunt

Compositie
Het eerste waarop je moet letten is hoe de verschillende beeldelementen bij elkaar passen. Dit is de compositie. Een eenvoudige manier om die goed te krijgen is met de 'regel van derden'. Stel je een raster voor dat over de zoeker van de camera is gelegd: twee verticale lijnen en twee horizontale lijnen, waardoor je over vier kruispunten beschikt. Plaats het hoofdonderwerp op een van deze kruispunten om zo tot een sterke compositie te komen. Dat is heel gemakkelijk met een groot aantal Canon-camera's, omdat je rasterlijnen op het LCD-scherm kunt weergeven. Raadpleeg de instructiehandleiding voor meer informatie.

Het moment van de dag

Selden Vestrit.jpg
© Selden Vestrit

Belichting kan het eindresultaat drastisch verbeteren. Vroeg in de ochtend en laat in de middag zijn ideale momenten om te fotograferen. De zon staat dan laag, de schaduwen zijn lang en het licht heeft een warmte waardoor alles er aantrekkelijker uitziet.

Maar laat je niet beperken. De dreigende lucht vlak na een heftige onweersbui zorgen bijvoorbeeld voor zeer sfeervolle beelden. De korte schaduw en sterke contrasten van de middagzon kunnen heel geschikt zijn voor sommige objecten. Ook de mist in de vroege ochtend kan heel sfeervol zijn.

EOS camera's bieden een serie instellingen waarmee je de kleur en verzadiging van het licht kunt instellen. Als je Picture Style instelt op Landscape krijg je levendige, diepe blauwe kleuren en heldere groene kleuren. De selecties van Basic+ op sommige Canon-camera's bieden de keuze uit Vivid (levendig), Soft (zacht), Warm, Intense (Intens) en Cool (koel). Experimenteer met deze instellingen om te zien welke je voorkeur hebben.

De beste invalshoek bepalen

Harald Hoyer 1.jpg
© Harald Hoyer

Om foto's interessant te maken, kun je je perspectief ten opzichte van het landschap veranderen. Je kunt bijvoorbeeld een pakkend en ongebruikelijk beeld creëren door vanaf een heuvel op een landschap neer te kijken.

Je kunt ook op de grond gaan liggen en een onderwerp op de voorgrond vastleggen dat zich slechts een paar centimeter van de camera bevindt. Zoek een kleurvlak om de voorgrond te vullen, zoals een bloemenperkje. Met de lage hoek domineert de voorgrond de foto, waardoor de rest van het landschap nog verder weg lijkt dan anders. Met deze methodes maak je pakkende foto's, omdat we niet vaak scènes vanuit dit oogpunt te zien krijgen.

Veel Canon-camera's zijn uitgerust met een scherm met variangle-mogelijkheid, waardoor je veel gemakkelijker foto's vanuit een lage hoek kunt maken. Het scherm wordt vanuit de camera uitgevouwen en kan worden gedraaid, zodat je van bovenaf naar het beeld kunt kijken.

Andere EOS-camera's kunnen worden uitgerust met een zoeker voor de juiste hoek, waarmee je het beeld ook van bovenaf kunt bekijken, maar dan moet je wel door je knieën om door het oculair te kijken.

Je kunt ook altijd op de grond gaan liggen om naar het beeld te kijken voordat je de foto maakt. Sommige landschapsfotografen hebben altijd een plastic zeiltje bij zich, zodat ze op de grond kunnen liggen zonder nat of vies te worden.

Draai landschapsfotografie op zijn kop
De meeste landschappen worden vastgelegd in het formaat 'landschap' of 'liggend', waarbij de breedte van het beeld groter is dan de hoogte. Dat werkt prima omdat je zo een mooi overzicht krijgt van links naar rechts. Maar vergeet ook het formaat 'portret' of 'staand' niet, waarbij de hoogte van het beeld groter is dan de breedte. Dit kan heel geschikt zijn voor hoge onderwerpen, maar kan ook effectief zijn omdat hiermee het landschap op een onverwachte manier wordt weergegeven. Vergelijk de staande foto aan de rechterkant met de liggende foto van hetzelfde beeld boven aan deze pagina.

Objectieven voor landschappen
De belangrijkste factor is de beeldhoek die het objectief bij je camera biedt. Omdat de beeldhoek een groot deel van het landschap beslaat, worden korte brandpuntsafstanden vaak aangeraden voor landschapsfotografie.

Lange brandpuntsafstanden geven een smallere beeldhoek, waarbij een klein deel van het beeld wordt geïsoleerd. Deze zijn minder geschikt voor landschappen, maar kunnen wel effectief zijn als je een bepaald deel van het beeld wilt benadrukken of minder aantrekkelijke delen wilt uitsluiten.

Zoomlenzen bieden tal van verschillende brandpuntsafstanden, zodat je kunt variëren in wat je ziet en vastlegt. Objectieven met één brandpuntsafstand worden autofocusobjectieven genoemd en geven een vaste beeldhoek.

Meer informatie over het brede aanbod aan objectieven voor je EOS vind je op de objectievenwebsite.

Je kunt ook experimenteren met verschillende effecten. Stel je EOS in op de modus voor sluitervoortijdkeuze (Tv) en kies een zeer lange sluitertijd, zo mogelijk een seconde of langer. Als je je camera op een stevig statief hebt geplaatst, worden alle statische elementen scherp, maar bewegende elementen, zoals gras of bladeren die door de wind bewegen, worden onscherp.

Wees creatief
Het mooie van landschappen is dat ze nergens naartoe gaan. Je hebt dus alle tijd om je camera in te stellen en ervoor te zorgen dat de compositie precies goed is.

Harald Hoyer 2.jpg
© Harald Hoyer

Bekijk het beeld vanuit een ander oogpunt
Je kunt een interessante fotoserie maken door in de loop van het jaar terug te keren naar dezelfde plaats om je favoriete landschap in verschillende seizoenen vast te leggen. Zoek een plek voor je camera die je gemakkelijk kunt terugvinden, bijvoorbeeld een opvallende steen of een muurtje, of een plaats tussen twee opvallende bomen.

Plaats de resultaten in de Galerij
Landschapsfoto's behoren tot de populairste in de Galerij en heldere lentedagen zijn ideaal voor het vastleggen van mooie beelden. Nu je deze Tips & Tricks hebt gelezen, kun je met je camera op pad om bijzondere landschapsfoto's te maken. Kies de mooiste foto's uit en plaats deze in de Galerij. Wie weet maak jij wel een van de beste foto's van volgende maand!