Brandpuntsafstanden voor landschappen

Zoomobjectieven bieden verschillende brandpuntsafstanden in één objectief, zodat je de beeldhoek kunt variëren. Objectieven met één brandpuntsafstand worden meestal autofocusobjectieven genoemd en geven een vaste beeldhoek.

Picture_Tutorial_img3

Maar de beeldhoek die het objectief bij je camera biedt, is belangrijker dan de brandpuntsafstand. Korte brandpuntsafstanden geven een brede beeldhoek. Omdat de beeldhoek een groot deel van het landschap beslaat, worden ze vaak aangeraden voor landschapsfotografie.

Lange brandpuntsafstanden geven een smalle beeldhoek, waarbij een klein deel van het beeld wordt geïsoleerd. Deze zijn minder geschikt voor landschappen, maar kunnen heel effectief zijn als je een bepaald deel van het beeld wilt benadrukken, of minder aantrekkelijke delen wilt uitsluiten. In de interactieve demonstratie wordt geïllustreerd hoe brandpuntsafstanden van invloed zijn op de beeldhoek en de uiteindelijke foto.

De Canon IXUS- en PowerShot-camera's hebben een ingebouwd zoomobjectief. Veel modellen hebben een objectief met 28 mm* groothoek. De IXUS 210, IXUS 220 HS, IXUS 310 HS en PowerShot SX30 IS hebben zelfs een nog breder objectief van 24 mm*.

Als je met je PowerShot- of IXUS-camera een echt panoramabeeld wilt bereiken, gebruik je de modus Stitch Assist (helpen bij samenvoegen). Hiermee kun je een reeks foto's van een breed landschap maken (of zelfs 360 graden in het rond). De vorige foto van de reeks wordt op het scherm weergegeven, zodat je de foto's kunt uitlijnen. Met de PhotoStitch-software, die bij je bij je camera hebt gekregen, kun je de foto's samenvoegen tot één panorama.

*35mm equivalent.

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten