Precies de juiste hoek

Je krijgt ook een ander beeld als je het perspectief van de camera ten opzichte van het landschap verandert. Door bijvoorbeeld vanaf een heuvel op een landschap neer te kijken, kun je een ongebruikelijk en onverwacht beeld creëren.

Picture_Tutorial_img2

Je kunt ook indrukwekkende foto's maken door een interessant punt op de voorgrond op slechts een paar centimeter afstand van de camera en de grond te fotograferen. Zoek een kleurvlak om de voorgrond te vullen, een bosje bloemen bijvoorbeeld. Met de lage hoek domineert de voorgrond de foto, waardoor de rest van het landschap nog verder weg lijkt dan anders. Het resultaat maakt indruk, omdat landschappen gewoonlijk niet vanuit een dergelijke hoek worden gefotografeerd.

De PowerShot SX30 en G12 zijn uitgerust met een variangle LCD, waardoor je veel gemakkelijker foto's vanuit een lage hoek kunt maken. Het scherm wordt vanuit de camera uitgevouwen en kan worden gedraaid, zodat je van bovenaf naar het beeld kunt kijken.

Je kunt ook altijd op de grond gaan liggen om naar het beeld te kijken voordat je de foto maakt. Sommige landschapsfotografen hebben altijd een plastic zeiltje bij zich, zodat ze op de grond kunnen liggen zonder nat of vies te worden.

Landschap wordt portret
De meeste landschapsfoto's worden gemaakt in liggend formaat (ook wel 'landschap' of 'landscape'genoemd). Dat houdt in dat de breedte van de foto groter is dan de hoogte. Voor de meeste landschappen is dit erg geschikt, omdat het meestal het mooiste is om het beeld in de breedte vast te leggen. Maar vergeet het staande formaat (portret of portrait) niet, waarbij de hoogte van de foto groter is dan de breedte. Dit kan heel geschikt zijn voor hoge onderwerpen, maar kan ook effectief zijn omdat hiermee het landschap op een onverwachte manier wordt weergegeven. Vergelijk de staande foto aan de rechterkant met de liggende foto van hetzelfde beeld boven aan deze pagina.

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten