Als de winter overgaat in de lente, komt er weer kleur in het landschap. Dit is een uitstekend moment om erop uit te trekken met je camera en het ontluikende landschap vast te leggen.

Picture_Tutorial_img1

Iedereen ziet regelmatig de prachtigste landschappen waarvan indrukwekkende foto's gemaakt kunnen worden. In deze Tips & Tricks leer je wat de belangrijkste elementen van een goede foto zijn en hoe je Canon camera je kan helpen. De volgende zaken worden besproken:
• Compositie
• Het moment van de dag
• Precies de juiste hoek
• Landschap wordt portret
• Brandpuntsafstanden voor landschappen
• Wees creatief
• Bekijk het beeld vanuit een ander oogpunt

Compositie
Compositie is een van de belangrijkste elementen voor landschapsfotografie. Gebruik de éénderde regel als uitgangspunt. Stel je een raster voor dat over de zoeker van de camera is gelegd: twee verticale lijnen en twee horizontale lijnen, waardoor je over vier kruispunten beschikt. Zorg ervoor dat het hoofdonderwerp op een van deze kruispunten valt om zo tot een sterke compositie te komen. Met Canon camera's is dit gemakkelijker te bereiken omdat je rasterlijnen aan het LCD-scherm kunt toevoegen. Raadpleeg de instructiehandleiding voor meer informatie.

Het moment van de dag
Het tweede belangrijke element voor landschapsfotografie is belichting. De beste foto's maak je 's ochtends vroeg of in de namiddag. De zon staat dan laag, de schaduwen zijn lang en het licht heeft een warmte waardoor alles er aantrekkelijker uitziet.

Maar er zijn natuurlijk ook andere goede momenten voor het maken van foto's. De dreigende lucht vlak na een heftige onweersbui zorgt bijvoorbeeld voor zeer sfeervolle beelden. De korte schaduw en sterke contrasten van de middagzon kunnen heel geschikt zijn voor sommige objecten. Ook de mist in de vroege ochtend kan heel sfeervol zijn.

Een groot aantal Canon PowerShot en IXUS modellen bieden opnamemodi waarmee je het uiterlijk van de definitieve foto kunt aanpassen. Bekijk de beschikbare opnamemodi (SCN-modi op oudere modellen). Een van de modi is bijvoorbeeld ‘Foliage’ (bladeren), waarmee groene bladeren en planten levendiger worden weergegeven.

Miniature Effect op nieuwere modellen zorgt ervoor dat landschappen op schaal worden weergegeven, terwijl bij Super Vivid (extra levendig) en Sunset (zonsondergang) extra verzadiging wordt toegepast zodat levendige kleuren goed worden vastgelegd en benadrukt.

1   2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten