EOS tutorial

Iedere stad heeft een geschiedenis boordevol verhalen over verlies en overwinning, verwoesting en wederopstanding en verhalen over veranderende culturen en maatschappijen. Details uit het verleden blijven vaak onbelicht en met een beetje graafwerk en een oplettend oog kun je deze zichtbare herinneringen aan hoe een stad ooit was, terugvinden. Ze zijn het zeker waard om te ontdekken, want ze kunnen bijzondere foto's opleveren.

• Een groothoeklens gebruiken
• Tele(zoom)lenzen gebruiken
• Oud en nieuw naast elkaar zetten
• Een ander standpunt kiezen
• Spotmeting
• Monochrome en sepiafoto's


Een groothoeklens gebruiken

Architectuur in steden vastleggen wordt gemakkelijker als je een groothoeklens gebruikt. Je kunt meer van het gebouw in het kader plaatsen, ook als je niet verder weg kunt gaan staan van je onderwerp. Vergeet niet dat je de camera ook op zijn kant kunt houden om hogere gebouwen in de opname te krijgen, maar kijk uit dat je de camera niet te veel naar achteren laat hellen, want dan lijkt het net alsof het gebouw gaat omvallen.

geschiedenis - Canon
Vincent Desjardins: New York
Copyrightinformatie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Tele(zoom)lenzen gebruiken

Langere lenzen hebben een dubbele functie. Ze isoleren details om de resterende, oudere architectonische elementen (zoals waterspuwers, art-deco ekenmerken of torenspitsen) eruit te laten springen en ze comprimeren de scène. Een telelens die vanaf grotere afstand wordt gebruikt, maakt de scène platter.

Tip: als je wilt laten lijken dat het nieuwe gebouw dichter bij oudere gebouwen op de achtergrond staat om een verhaal van verandering te vertellen, kun je een paar stappen achteruit doen en inzoomen met een telelens. 


Oud en nieuw naast elkaar zetten

Om een gevoel van de geschiedenis van een stad over te brengen op de kijker, kun je zoeken naar contrasten in mensen en hun omgeving. Een groep van formeel geklede kantoormedewerkers of moderne vervoersmiddelen kunnen een opvallend contrast bieden ten opzichte van oude of verlaten gebouwen.
geschiedenis - Canon
Mike Kniec: Stadsplein
Copyrightinformatie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Een ander standpunt kiezen

Probeer een aantal verschillende standpunten om de stad in een historisch daglicht te plaatsen. Je kunt laag bij de grond kasseienstraatjes fotograferen of de trappen van een oud monument beklimmen voor een optimale compositie en krachtige foto's.

Wees niet bang om te experimenteren. Als je bijvoorbeeld de contrasten van een stad wilt laten zien, zou je het kleine, oude gebouw op de voorgrond groter kunnen doen lijken dan het moderne kantoorpand dat erachter ligt, door vanaf een laag standpunt dicht bij het oudere gebouw te fotograferen. Je kunt ook nieuwe standpunten opzoeken vanwaaruit je foto's kunt maken van enorme moderne gebouwen van glas en staal, of je kunt inzoomen op de details om de moderne kant van de stad te laten zien. 


Spotmeting

Meting in de camera kan iets minder nauwkeurig zijn als de scène die wordt vastgelegd heel veel of juist heel weinig lucht bevat. Gebruik de functies spot- of deelmeting om de belichtingstijd vast te stellen in het midden van het kader.

Tip: zorg dat je de meting richt op een onderwerp dat in de middentinten ligt en gebruik de Automatische belichtingsvergrendeling om de belichting vast te zetten voordat je de compositie naar wens aanpast. (De Automatische belichtingsvergrendeling is op alle EOS-camera's de knop met een * ernaast).

geschiedenis - Canon
Simon Lesley: Verlaten
Copyrightinformatie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Monochrome en sepiafoto's

Stel de Picture Style op je camera in op Monochroom zodat je prachtige zwart-witfoto's kunt maken waarbij de nadruk ligt op het gevoel van het verleden.

Verhoog de contrastinstelling om de donkere elementen donkerder te maken en de lichtere lichter. Een monochrome behandeling kan bovendien een elegante, moderne look geven aan nieuwe architectuur, of de nadruk leggen op de structuren van een gebouw.

Als je veel oudere gebouwen of onderwerpen in je kader hebt, kun je experimenteren door ouderwetse beelden in sepia te maken. De Picture Style Monochroom kan worden ingesteld om een sepiatint toe te passen op de foto's die je maakt.

geschiedenis - Canon
Ghislain Berger: La Ruelle
Copyrightinformatie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Probeer een time-lapsevideo te maken

Met de ingebouwde intervalometer op Canon EOS-camera's of een Timer Controller-accessoire kun je met vooraf ingestelde intervallen een reeks foto's maken om een time-lapsevideo te maken.

Voor dit type foto's kun je het beste de modus Aperture priority (Diafragmavoorkeur) (Av) gebruiken om de scherptediepte in alle beelden consistent te houden. Probeer een statief te gebruiken als je er eentje hebt.

Een fantastische onderwerp voor time-lapsevideo's is bijvoorbeeld de beweging van wolken door de lucht als achtergrond voor de stilte en elegantie van een ouder gebouw. Zodra je gedurende een paar minuten meerdere opnamen hebt gemaakt, gebruik je je computer om de beelden te verwerken en de time-lapsereeks te monteren.