Tutorials voor compactcamera's

Iedere stad heeft een geschiedenis boordevol verhalen over verlies en overwinning, verwoesting en wederopstanding en verhalen over veranderende culturen en maatschappijen. Details uit het verleden blijven vaak onbelicht en met een beetje graafwerk en een oplettend oog kun je deze zichtbare herinneringen aan hoe een stad ooit was, terugvinden. Ze zijn het zeker waard om te ontdekken, want ze kunnen bijzondere foto's opleveren.

• Mensen en plaatsen vastleggen
• Oud en nieuw fotograferen
• Reflecties vastleggen

Mensen en plaatsen vastleggen

Veel Europese steden hebben straten met een mix van oudere, traditionele restaurants en nieuwere winkels waar jongeren op af komen. Zowel oude als nieuwe elementen én mensen opnemen in een compositie kan een inventieve manier zijn om een visueel contrast te creëren.

TIP: stel je camera in om snel achter elkaar meerdere opnames te maken om de straatscène effectief vast te leggen. Met de scènemodus Sport maakt je camera continu-opnamen terwijl je de ontspanknop ingedrukt houdt.


Oud en nieuw fotograferen

In steden zoals Praag, Moskou of Marrakesh, met hun overvloed aan mensen en hun kleurrijke verleden, staan je talloze gebouwen en voertuigen. Probeer oude auto's te vinden die voor nieuwe architectuur geparkeerd staan of omgekeerd.


Reflecties vastleggen

Reflecties zijn een handige manier om het gevoel van de geschiedenis van een stad over te brengen in je foto's. Gebruik het variangle LCD-scherm voor je compositie om de reflectie van de stad in plassen regenwater te laten zien. Dit soort fotografie werkt het beste als het donker is en de verlichting van de stad kleurrijke abstracten creëert.

In het daglicht weerspiegelen glazen en stalen constructies dat wat om ze heen staat. Zoek naar de reflecties van oude landschappen en gebouwen in nieuwe bouwwerken.


geschiedenis - Canon
Glen Scarborough: Haas House
Copyrightinformatie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Miniature Effect

Er zijn verschillende camera's die de mogelijkheid bieden om foto's te maken met een Miniature Effect (miniatuur effect). De camera maakt de voor- en achtergrond selectief onscherp om een smal focusgedeelte op het beeld te creëren. Dit effect zorgt ervoor dat de scène eruitziet alsof het een model- of miniatuurscène is. Experimenteer tot je het beste resultaat vindt.


Gebruik de omgeving om je foto's te in een kader te plaatsen

Blijf zoeken naar de ideale locatie waar je de stad kunt zien door bijvoorbeeld een oud of misschien wel kapot raam of door een deur. De meeste steden hebben een netwerk van oudere, kleine steegjes die een uniek beeld bieden van de grotere, uitgestrekte omgeving eromheen. Gebruik het LCD-scherm om de scène te visualiseren en zorg dat je er klaar voor bent om de camera in hoogte te verplaatsen, van ooghoogte - omlaag – omhoog – naar links – naar rechts. Zoek naar een beeld van het nieuwe en fotografeer het alsof je de oude delen van de stad fotografeert.


geschiedenis - Canon
GollyGforce: Window of Opportunity
Copyrightinformatie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/