Tips & tricks (DSLR): Leuke fotografie

Beweging met vervaging

Deze techniek kan zeer doeltreffend zijn als je stromend water wilt fotograferen.

Het water wordt vaag ten opzichte van de stilstaande omgeving. Probeer dit maar eens met een kabbelend beekje, een waterval of golven op het strand. Korenvelden zijn ook een goed onderwerp: het wuivende koren in de wind wordt vervaagd door een belichtingstijd van enkele seconden, maar de rest van het landschap blijft scherp. Je kunt de belichtingsduur verlengen met behulp van een grijsfilter met hoge dichtheid.

Picture_Tutorial_EOS_p3

Ardeer, © Carlo Ferroni 2009, Canon EOS 5D

Time-lapse-fotografie
Je kunt een time-lapse-film maken door met een vast interval variërend van twee seconden tot twee dagen een beeld vast te leggen. Deze beelden worden samengevoegd en afgespeeld met een snelheid van 24 tot 30 frames per seconde. Als je van twee uur vóór zonsondergang tot twee uur erna een stad fotografeert en je speelt de opname vervolgens af met een snelheid van 24 frames per seconde, zie je een film van tien seconden waarin de zon ondergaat en de lichten van de stad aangaan.

Sommige time-lapse-reeksen worden gedurende veel langere tijd opgenomen, bijvoorbeeld om in slechts enkele minuten te tonen hoe een kantoor wordt gebouwd.

Hoe gaat dit in zijn werk? Allereerst moet je ervoor zorgen dat de camera tijdens de opname op een stevige ondergrond staat. Dit is geen probleem als de opname slechts enkele minuten of wellicht een paar uur duurt, maar je moet de camera wel beschermen tegen stoten of beweging. Als je gedurende weken of maanden een opname maakt, heb je een stabiele en veilige ondergrond nodig. Je kunt ook een systeem gebruiken waarmee je de camera kunt meenemen en voor elke opname weer op exact dezelfde positie kunt vastzetten.

1  2  3  4

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Reisfotografie
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?
Nabewerking