Tips & Tricks: Belichting

Meerdere belichtingen

Het combineren van twee of meer verschillende belichtingen kan interessante effecten opleveren.

Je kunt bijvoorbeeld een maan en sterren toevoegen aan een lege hemel of een onderwerp twee of drie keer in dezelfde scène opnemen. Effecten met meerdere belichtingen kun je ook met elke EOS-camera en een willekeurig beeld creëren met behulp van de optie 'Compositing tool' (Compositiehulpprogramma) in Digital Photo Professional (DPP).

Picture_Tutorial_p5

Met de EOS-1D X, EOS 5D Mark III en EOS 6D kun je meerdere opnamen maken en die vervolgens tot één afbeelding samenvoegen. Er zijn vele mogelijkheden. Je kunt twee tot negen opnamen maken voor de samengevoegde afbeelding. Je kunt alle opnamen opslaan of alleen de uiteindelijke afbeelding. En je kunt aangeven hoe de opnamen moeten worden samengevoegd - alle drie de modellen die hierboven worden genoemd hebben de functies Additive (Additief) en Average (Gemiddeld), terwijl je op de EOS-1D X en EOS 5D Mark III ook de functies Bright (Helder) en Dark (Donker) kunt kiezen.

Met Additive (Additief) worden de opnamen cumulatief samengevoegd. Omdat dit meestal een donkere afbeelding oplevert, wordt een negatieve belichtingscompensatie aanbevolen: -1 stop voor twee belichtingen, -1,5 stop voor drie belichtingen en -2 stops voor vier belichtingen.
Met Average (Gemiddeld) wordt automatisch een negatieve belichtingscompensatie toegepast, afhankelijk van het gemaakte aantal opnamen.
Met Bright/Dark (Helder/Donker) wordt de helderheid (of donkerheid) van de eerste opname vergeleken met de helderheid (of donkerheid) van de volgende opnamen. Het heldere (of donkere) gebied wordt in de afbeelding gebruikt. De kleuren kunnen worden gemengd, afhankelijk van de verhouding tussen de helderheid (of donkerheid) van de opnamen die worden vergeleken.

Als je in Live View opnamen maakt met meervoudige belichting kun je tijdens het maken van opnamen zien hoe de opnamen worden samengevoegd.

Ontdek meer
Deze Tips & Tricks geven je meer inzicht in de belichtingsmogelijkheden van je EOS-camera. Als je meer wilt weten over je camera, vind je op het Canon Professional Network (CPN) allerlei informatie. Meer informatie vind je hier.

1  2  3  4  5