Tips & Tricks: Belichting

Belichtingscompensatie

Soms leveren de metingen van je EOS-camera niet de gewenste belichting op.

Wanneer je bijvoorbeeld een sneeuwlandschap of een bruid in het wit fotografeert, wordt de belichtingsmeter van je camera mogelijk op het verkeerde been gezet vanwege de hoeveelheid wit binnen het kader. In dat geval moet je de belichting hoger instellen dan de camera aangeeft.

Met de functie Exposure compensation (Belichtingscompensatie) van je EOS-camera doe je dit in een handomdraai. Je vindt deze functie op het LCD-scherm boven op de camera of op het scherm aan de achterkant van de camera. De instelling varieert meestal van -3 tot +3, waarbij een kleine indexmarkering de geselecteerde waarde aangeeft. Op veel EOS-camera's verander je de instelling door op de knop '±' aan de achterkant van de camera te drukken en vervolgens aan het hoofdinstelwiel te draaien, zodat de indexmarkering van '0' naar een hogere of lagere instelling voor de belichtingscompensatie gaat. Raadpleeg de instructiehandleiding van je camera voor meer informatie.

Voor een helder sneeuwlandschap kan een belichtingscompensatie tot +2 nodig zijn. De instelling +1 is waarschijnlijk voldoende voor een bruid in een witte jurk. Een negatieve belichtingscompensatie wordt gebruikt voor donkere onderwerpen, met name als ze het kader vullen of de achtergrond donker is, bijvoorbeeld blauwe en paarse bloemen op een achtergrond van groene bladeren.

In de Live View-modus kun je belichtingscompensatie toepassen en het resultaat bekijken voordat je een opname maakt.

1  2  3   4  5