Leg meer emotie vast in je foto's

Deze maand verkent Canon nieuwe manieren om authentieke emoties vast te leggen. Het doel is je foto's te verbeteren en je kijkers dieper te raken.

Een goed punt om mee te beginnen, is te leren hoe je scherpstelt op de ogen van je onderwerp, want daaruit valt af te lezen hoe iemand zich voelt. Een zijwaartse blik, een opgetrokken wenkbrauw of vreugdetranen kunnen geweldige foto's opleveren. Maar emoties kunnen ook door andere aspecten worden overgebracht, zoals de spanning in de spieren van een atleet, twee handen in een liefdevolle omstrengeling of een enthousiast zwaaiende danseres op een muziekfestival. Scherpstellen op kleine details kunnen menselijke emoties dichtbij halen, maar je legt de sfeer van een kamer, stad of strand soms beter vast met groothoekopnamen. 


[MASTER]Tutorial_Index_1

Andrés Nieto Porras - Nuevas aficiones
Gebruiksrechten: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/


Menselijke emotie vastleggen

Menselijke emoties laten zich niet in vaste regels vangen: ze zijn spontaan en gebaseerd op wat iemand voelt. Je camera dus altijd bij de hand houden is een van de eerste regels om ze vast te leggen.

Ongeplande opnamen kunnen prachtige resultaten opleveren. Probeer spontane opnamen te maken wanneer je onderwerp dat niet verwacht, of druk de sluiter in vlak nadat ze denken dat je een foto hebt gemaakt. Ze zien er dan veel natuurlijker en ontspannener uit.

Houd je camera altijd bij de hand om je nerveus lachende vriend vast te leggen die zenuwachtig op de gelijkmaker van zijn voetbalteam zit te wachten of zich op een feestelijk avondje uit verheugd. Dat zijn de mooiste, emotioneelste en eerlijkste momenten van het leven.


[MASTER]Tutorial_Index_2

Porsche Brosseau - Wazige glimlach
Gebruiksrechten: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


De emotie van een plek of tafereel vastleggen

Plekken kunnen net zo goed emotie uitstralen als mensen. Een door de wind opgezweept strand, nachtelijke straten in de stad of een mistige zonsopgang kunnen krachtige gevoelens oproepen. Als je ergens opnamen maakt waar je naar terug kunt keren, probeer dan op verschillende dagen te fotograferen om verschillende gemoedstoestanden vast te leggen. Eenzelfde kamer, straat of landschap voelt anders afhankelijk van het weer, het licht en hoe jij je voelt. Een leeg treinstation kan een gevoel van verwachting opwekken, een strand na een storm kan een gevoel van verwoeste opluchting overbrengen, terwijl lege straten in een stad een gevoel van eenzaamheid of verwondering kunnen uitstralen.

Of je nu foto's maakt om ze te delen of gewoonweg voor jezelf te houden, met de tutorials van Canon ontdek je hoe je gemoedstoestanden en gevoelens effectiever kunt vastleggen.