Profiteer van het donker

Eenvoudige technieken

Nu je weet wat je wilt fotograferen, volgen hier een paar handige tips om je onderwerpen optimaal vast te leggen.

HTTN_Page2_01
Kermisattractie, © Andreas Karnholz, Canon EOS 5D Mark III

Wel of niet flitsen?
Omdat het donker is, denk je misschien dat je altijd moet flitsen. De flitser is inderdaad perfect om mensen of objecten dichtbij te fotograferen, maar als je op grotere afstand staat, moet je de flitser juist uitschakelen, want je kunt daarmee niet het landschap verlichten en het draagt zeker niet bij aan de sfeer.

Kies een andere hoek
Alledaagse dingen zien er 's nachts anders uit en het is dan ook de moeite waard om stil te staan bij hoe je ze ziet. Probeer ze eens vanuit een heel laag of juist heel hoog standpunt te fotograferen. Varieer ook met staande en liggende formaten; je zult verbaasd staan over het verschil dat dit kan uitmaken.

HTTN_Page2_02
Helder sterretje, © Hannah Loftus, Canon EOS 450D

Zwart-wit
Door het grote contrast tussen licht en schaduw 's nachts is dit een ideale gelegenheid voor zwart-witfotografie. Als je een PowerShot of IXUS hebt, zet je deze in het menu My Colors (Mijn kleuren) op Monochrome (Monochroom) of B&W (Zwart-wit). Bij EOS-camera's kies je Monochrome (Monochroom) in Picture Style (Beeldstijl). Als je meer over Picture Style (Beeldstijl) wilt weten, lees je deze Tips & Tricks.

Nachtfotografie in de galerij
Wat je 's nachts ook gaat fotograferen, deze tips helpen je op weg naar veel fotografeerplezier en prachtige resultaten. Het belangrijkste is om het gewoon te gaan doen. Dus laad de batterij van je camera op, pak een zaklamp, kleed je warm aan en ga eropuit. Geniet van de kortere dagen en langere nachten en stuur je beste foto's naar de galerij.

1  2