EOS Tips & Tricks

Verken de wereld vanuit nieuwe perspectieven

Deze maand staat een nieuw perspectief op het leven centraal. Maak kennis met twee Russische avonturiers, Vadim en Vitaliy, die de fascinerendste steden ter wereld verkennen - vanuit adembenemende hoeken.

Voor je eigen foto's hoef je niet per se gebouwen te beklimmen om iets vanuit een andere hoek vast te leggen. Vertel een verhaal gewoon vanuit een andere invalshoek en roep zo nieuwe emoties op. Je doet dit door een bepaalde stemming te creëren, ideeën uit te drukken of een verhaal te vertellen door middel van je foto's.

Het mooiste is als je beeld indruk maakt op de kijker die het voor het eerst ziet.

Je kunt ideeën uitdrukken door middel van de compositie. Je kunt bijvoorbeeld contrasten laten zien in een opname van een bruisende stad door scherp te stellen op iemand die rustig zit te mediteren op een metroperron. Of je kunt door te hurken, de voeten van forenzen fotograferen en zo een ander perspectief van je dagelijkse reis naar het werk te bieden. Bekijk de Tips & Tricks voor meer wetenswaardigheden.

Een uniek perspectief creëren kan ook door te experimenteren met kleur. Lees verder en ontdek hoe kleur de manier waarop we dingen zien kan vormen en een vleugje magie kan toevoegen aan je foto's.

Unieke perspectieven creëren met behulp van kleur en compositie

De kleur van beelden wordt sterk beïnvloed door de kleur van het beschikbare licht. Sommige fotografen gebruiken automatische witbalans, zodat de camera of de RAW-verwerkingssoftware de kleur van de foto's bepaalt. Maar je kunt ook je camera-instellingen gebruiken om de kleuren in je opname aan te passen.

Unieke perspectieven creëren met behulp van kleur en compositie - Canon
© Christopher Melnychuk - Canon PowerShot S90
Creative Commons-licentie - toekenning, geen afgeleide werken

Aan de slag met kleur

Een gemakkelijke plek om te beginnen met het experimenteren met kleur en belichting is de instelling Picture Style (Beeldstijl) op je EOS camera. De Picture Styles van Canon zijn vooraf ingestelde parameters die bepalen hoe je EOS de opnamen verwerkt en weergeeft. Je kunt natuurlijk experimenteren met Canon Picture Styles of ze aanpassen zodra je ze hebt geselecteerd.

Aan de slag met kleur - Canon
© Erwin Soo - Canon EOS 650D - Skyline van Singapore 2
Creative Commons-licentie - toekenning

Picture Styles toepassen

Ga als volgt te werk om Picture Styles toe te passen op je camera:
1.    Selecteer het tweede menutabblad Shooting (Opname) (of druk op de knop Picture Style op EOS digitale spiegelreflexcamera's met deze functie).
2.    Blader omlaag naar [Picture Style] en druk op Set (Instellen).
3.    Selecteer een Picture Style en druk op Instellen.

Er zijn verschillende Picture Styles om uit te kiezen en deze veranderen de kleuren van je opname op verschillende manieren:

  • Standaard: zorgt voor scherpe, levendige beelden met meer verzadiging, contrast en scherpte. Dit is de standaardinstelling op EOS-spiegelreflexcamera's.
  • Portret: optimaliseert huidtinten en verzadiging. Vermindert verscherping aan de randen voor een zachtere huidstructuur.
  • Landschap: produceert krachtige groen- en blauwtinten met meer scherpte voor duidelijker omlijnde bergen, bomen en gebouwen.
  • Neutraal: heeft lagere contrast- en verzadigingsinstellingen dan Standaard. Deze instelling is daarom ideaal voor beelden die je wilt nabewerken door zelf de kleuren, verzadiging, het contrast en de scherpte van afzonderlijke beelden aan te passen.
  • Natuurgetrouw: vergelijkbaar met Neutraal, maar produceert beelden die vrijwel identiek zijn aan de werkelijke kleuren wanneer de foto is gemaakt in normale daglichtomstandigheden.

Picture Styles toepassen - Canon
© Daniel Lee - Canon EOS Kiss X4 - Applecross Jetty
Creative Commons-licentie - toekenning, geen afgeleide werken

Wat is witbalans?

Witbalans helpt de kleurzweem van een foto te bepalen. De functie kan worden gebruikt om de sfeer van je foto te veranderen of om de look van de belichting aan te passen.

De automatische, vooraf ingestelde instelling functioneert normaal gesproken prima en zorgt ervoor dat de kleuren van je onderwerp natuurgetrouw worden vastgelegd. Alle EOS-camera's bieden ook de mogelijkheid om de witbalans in te stellen op een aantal vooraf ingestelde instellingen voor bepaalde omgevingen, zoals KUNSTLICHT, BEWOLKT en DAGLICHT.

Spelen met witbalans

Door bewust een ongebruikelijke witbalansinstelling te kiezen kun je interessante kleurresultaten bereiken, zodat je foto een minder vanzelfsprekende kleurzweem krijgt.

Probeer eens op het meest eenvoudige niveau opnames te maken met de witbalansstand KUNSTLICHT. Hiermee krijg je een blauwe zweem over de hele foto, alsof deze is gemaakt in daglicht. Of probeer eens het tegenovergestelde en kies de witbalansinstelling DAGLICHT in situaties met kunstlicht. Dit geeft juist een oranje zweem.

Spelen met witbalans - Canon
© photophilde - EOS 5D Mark II - Good morning
Creative Commons-licentie - toekenning, gelijk delen

Of voer het effect nog wat verder door! Als je scène delen bevat die worden verlicht door daglicht én delen met kunstlicht, kan er een kleurverschuiving optreden in een deel van je opname. Als een persoon zich bijvoorbeeld in een ruimte met kunstlicht bevindt en er een raam met natuurlijk daglicht in de achtergrond is, dan resulteert de witbalansinstelling Kunstlicht voor de raamdelen van de foto in een blauwe (en koele) look, maar heeft de persoon een normale kleur.

Experimenteren met de witbalans kan mooie, sfeervolle resultaten opleveren, dus maak meerdere foto's van dezelfde scène met verschillende instellingen en bekijk welke opname je de mooiste vindt.

Kleurfilters toevoegen aan je flitser

Spelen met kleur kan nog een stapje verder worden genomen door een sterk gekleurd licht aan de scène toe te voegen en de witbalansinstelling voor het gekleurde licht aan te passen.

Probeer het bijvoorbeeld eens met een rood lichtfilter over je flitser. Het frame dat wordt belicht krijgt dan een rode zweem door het flitslicht. Als je vervolgens de aangepaste witbalansfunctie gebruikt (beschikbaar op alle EOS-camera's) om een beeld vast te leggen van een neutrale, grijze scène met het rode licht, genereert de camera interessante aanvullende tinten in de delen van het frame die niet worden beschenen door het rode flitslicht. Het resultaat is een interessant beeld met een ander perspectief op een gewone scène.

Kleurfilters toevoegen aan je flitser - Canon 
© Judit Klein - EOS 400D - Coke
Creative Commons-licentie - toekenning, geen afgeleide werken

Als je op het moment van de opname niet in de gelegenheid bent om met kleur en licht te experimenteren, kun je dat natuurlijk ook altijd achteraf doen. Gebruik bijvoorbeeld Canon Digital Photo Professional of Adobe Photoshop Lightroom om je foto's nog verder te bewerken.

Fotograferen met unieke perspectieven gaat niet per se over het beklimmen van gebouwen of spelen met kleur. Er zijn allerlei verschillende manieren om een ander perspectief te kiezen, zij het van een locatie, een persoon of door kleur te gebruiken. Je moet vooral lef hebben, experimenteren en beelden op je eigen manier vastleggen. Als je eenmaal wat inspirerende perspectieven hebt vastgelegd, kun je je favoriete beelden delen in onze Galerij!