Tips & Tricks voor compactcamera's

Verken de wereld vanuit nieuwe perspectieven

Deze maand staat een nieuw perspectief op het leven centraal. Maak kennis met twee Russische avonturiers, Vadim en Vitaliy, die de fascinerendste steden ter wereld verkennen - vanuit adembenemende hoeken.

Voor je eigen foto's hoef je niet per se gebouwen te beklimmen om iets vanuit een andere hoek vast te leggen. Vertel een verhaal gewoon vanuit een andere invalshoek en roep zo nieuwe emoties op. Je doet dit door een bepaalde stemming te creëren, ideeën uit te drukken of een verhaal te vertellen door middel van je foto's.

Het mooiste is als je beeld indruk maakt op de kijker die het voor het eerst ziet.

Je kunt ideeën uitdrukken door middel van de compositie. Je kunt bijvoorbeeld contrasten laten zien in een opname van een bruisende stad door scherp te stellen op iemand die rustig zit te mediteren op een metroperron. Of je kunt door te hurken, de voeten van forenzen fotograferen en zo een ander perspectief van je dagelijkse reis naar het werk te bieden. Bekijk de Tips & Tricks voor meer wetenswaardigheden.

Een uniek perspectief creëren kan ook door te experimenteren met kleur. Lees verder en ontdek hoe kleur de manier waarop we dingen zien kan vormen en een vleugje magie kan toevoegen aan je foto's.

Leg jouw unieke perspectief vast

Kleur is een krachtig hulpmiddel wanneer je iets vastlegt vanuit een ander perspectief met je IXUS of PowerShot-camera. Kleur kan een scène sfeer geven of deze compleet veranderen en je zo helpen je verhaal over te brengen.

My Colors gebruiken

Een aantal PowerShot/IXUS-camera's beschikt over de functie My Colors (Mijn kleuren) of Creative Filters (Creatieve filters). Hiermee kun je een foto maken met de preferred look in-camera zonder dat je een computer of software nodig hebt.  Dit kan heel effectief zijn als je sfeer wilt creëren of de aandacht naar bepaalde delen van de foto wilt leiden en het perspectief van je beeld wilt veranderen.

My Colors gebruiken - Canon
© Vince Alongi - Canon Digital IXUS 70 - Kleuraccentmodus
Creative Commons-licentie

Met de instelling Levendig wordt de verzadiging van de kleuren versterkt, worden de kleuren helderder en wordt het dieptegebrek van bewolkte of mistige dagen verminderd.  De instelling Neutraal vermindert het contrast en de algehele details om foto's van zonnige en lichte dagen eenvoudig te kunnen printen. De instelling Zwart-wit geeft je de mogelijkheid om een monochrome afbeelding te maken voor meer contrast en sfeer. Experimenteer eens door dezelfde opname te maken met verschillende kleuraccenten om zo verschillende varianten van je scène of onderwerp te vergelijken.