Fotografie-tutorial: Kleurbeheer

Een consistent kleurbeheersysteem maken
Er is een relatief eenvoudige manier om een consistent en nauwkeurig kleurbeheersysteem te handhaven: gebruik camera's, printers, inkt, papier en software van dezelfde fabrikant. Dit klinkt misschien als een onvervalste advertentiecampagne voor Canon-producten, maar het is pure logica. Canon wil graag de best mogelijke resultaten voor haar beeldverwerkingsapparatuur en daarom worden alle onderdelen aangepast voor onderlinge samenwerking. Hier volgen enkele aanbevelingen.

* Stel de camera in op de sRGB-kleurruimte (tenzij je voor een bureau, drukker of uitgeverij werkt waar Adobe RGB-bestanden worden gebruikt).

* Voer ten minste één standaardkalibratieprocedure voor het computerscherm uit.

* Gebruik Canon-software voor het printen vanaf de computer. Sla het bestand op als JPEG als je wijzigingen aan de foto heeft aangebracht. Open vervolgens de toepassing Canon Easy-PhotoPrint die wordt meegeleverd met de meeste Canon-inkjetprinters. Met deze eenvoudige software kun je niet alleen het papierformaat en het aantal foto's selecteren dat je per vel papier wilt printen, maar er wordt ook gevraagd welke Canon-papiersoort je gebruikt (Photo Paper Pro [Professioneel fotopapier], Glossy [Glanzend], Matte [Mat], Plain [Normaal], enz.). De resultaten verschillen enigszins voor elk papiertype. Er is ook een optie voor ‘Vivid Photo’ (Levendige foto), waarmee je de kleurverzadiging kunt vergroten.

* Gebruik altijd een Canon-inkjetprinter met originele Canon-inktcartridges en origineel Canon-inkjetpapier.

Ga voor meer informatie over kleurbeheer naar CANON iMAGE GATEWAY. Hier vind je een serie artikelen waarin wordt uitgelegd hoe je met bepaalde instellingen van je printerstuurprogramma kleine maar belangrijke wijzigingen kunt aanbrengen in de kleuren die op papier verschijnen. Klik hier om meer over kleurbeheer te ontdekken.

1  2  3

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen