Fotografie-tutorial: Kleurbeheer

Drie kleuren worden er 16 miljoen
Rood, groen en blauw worden ‘additieve’ kleuren genoemd en worden al sinds het ontstaan van fotografie gebruikt voor het maken van kleurenfoto's. Door deze kleuren in verschillende hoeveelheden en sterkten te combineren, kunnen er meer dan 16 miljoen kleuren worden weergegeven (waarschijnlijk kun je geen onderscheid maken tussen al deze kleuren). Bij zwart zijn de drie kleuren niet aanwezig. Wit is een mix van alle drie kleuren op volledige sterkte.

Nu realiseer je je misschien pas dat je wel bekend bent met het feit dat foto's uit de kleuren rood, groen en blauw bestaan. Hier komt het acroniem ‘RGB’ vandaan.

Bij bepaalde digitale Canon-camera's heb je de mogelijkheid om het fotobestand op te slaan in één van de volgende twee typen RGB: sRGB of Adobe RGB. Deze worden ‘kleurruimten’ genoemd. Als je de verschillen tussen deze twee kleurruimten niet kent, kun je de camera instellen op sRGB.

Kleurweergave voor prints
Inkjetprinters bieden geen ondersteuning voor RGB. Op een computerscherm worden rood, groen en blauw samen wit. Als je rode, groene en blauwe inkt mengt, krijg je een bruinachtige kleur.

Daarom maken printers gebruik van CMYK. Papier is meestal wit, dus deze kleur ontstaat door afwezigheid van alle andere kleuren. Andere kleuren worden gemaakt door de hoeveelheid cyaan (C), magenta (M) en gele (Y) inkt te variëren. De meeste inkjetprinters beschikken ook over een aparte cartridge met zwarte inkt (K).

Maar hoe wordt RGB naar CMYK geconverteerd? Het antwoord zit in het stuurprogramma, de software die als interface tussen de computer en de printer optreedt. Een van de taken van het printerstuurprogramma is het converteren van RGB-kleuren naar CMYK-kleuren.

1  2  3

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen