Fotografie-tutorial: Kleurbeheer

Echte kleuren zien

Het zal je misschien verbazen, maar elke foto die je maakt (en elke digitale foto die ooit is gemaakt) is eerst zwart-wit (en grijstinten).

Digitale beelden worden vastgelegd op een sensor aan de achterkant van de camera. Elke pixel (kort voor picture element) bevat een kleine fotocel. Deze reageert op licht en genereert een kleine hoeveelheid elektrische lading, net als een zonnecel. De grootte van deze lading staat in verhouding tot de helderheid van het licht dat op de cel valt. Hoe helderder het licht, hoe groter de lading.

Elke lading krijgt een nummer op basis van de sterkte. Bijvoorbeeld bij een 8-bits JPEG-bestand: als er geen licht op de cel valt, wordt er geen lading gegenereerd en wordt het nummer ‘0’ (zwart). Als de cel de maximale lading genereert, krijgt deze het nummer ‘255’ (wit). Tussenliggende waarden krijgen de nummers ‘1’ tot ‘254’ (grijstinten). Deze nummers worden in binaire indeling opgeslagen als fotobestand op de mediakaart.

De computer leest het fotobestand en beeldt de foto af door ‘0’-pixels als zwart, ‘255’-pixels als wit en alle andere pixels in de juiste grijstinten weer te geven. RAW-bestanden hebben echter een veel groter bereik aan tinten; een 14-bits RAW-afbeelding heeft een bereik van ‘0’ tot ‘16384’.

Het geheel kleur geven
Waar komen de kleuren op digitale foto's vandaan? Fotocellen kunnen alleen de helderheid van het licht vastleggen. Ze zijn niet kleurgevoelig.

Nu wordt het ingenieus. De sensor is bedekt met een mozaïek van kleurenfilters – één filter voor elke fotocel. De filters zijn onderverdeeld in vierkanten van vier: één rode (R), twee groene (G) (omdat het menselijke oog twee keer gevoeliger is voor groen licht dan voor rood en blauw licht) en één blauwe (B). De cellen reageren op de rode, groene en blauwe componenten van licht. Elke groep van vier cellen beschikt nu over voldoende kleurgegevens om de afbeelding in kleur weer te geven.

Hoe kunnen er dan met slechts 3 kleuren realistische kleurenfoto's worden gemaakt?

1   2  3

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen