Kerstportretten

Met kerst en nieuwjaar komen familie en vrienden bij elkaar; dat is het ideale moment om te oefenen op portretfotografie en een paar gedenkwaardige foto's te maken.

 

Hoe maak je een goede portretfoto? Er zijn geen standaardregels, maar we hebben wel een paar nuttige tips. In deze Tips & Tricks leer je:

• Spontane foto's maken
• Familieportretten maken
• De zelfontspanner en afstandsbediening gebruiken
• Fotograferen met flitser
• Omgevingslicht gebruiken
• Compositietechnieken toepassen

Spontane foto's
De eenvoudigste manier om te beginnen is gewoon spontaan foto's maken. Je maakt natuurlijke foto's van mensen door ze te fotograferen terwijl ze met iets anders bezig zijn. Dat wil niet zeggen dat je stiekem foto's moet maken. Het is beter om gewoon rond te lopen met je camera en iedereen te laten weten dat je foto's aan het maken bent. Na een poosje voelen de mensen zich op hun gemak en gedragen ze zich zoals ze altijd doen.

Met kerst kun je bijvoorbeeld foto's maken van mensen die hun cadeau uitpakken, een spelletje spelen, aan het koken zijn of gewoon bezig zijn met de afwas.

Familieportretten
Vergeet niet een groepsfoto van de hele familie te maken. Zulke foto's zijn natuurlijk ideaal voor het familiealbum.

Ga voor een klassieke opstelling met opa en oma in het midden en met de kinderen om hen heen. Kleinkinderen kunnen aan de zijkant staan of op de voorgrond zitten. Als je toevallig nog oude familiefoto's hebt, is het leuk om de compositie en poses van die foto's over te nemen. Het resultaat kun je dan direct printen.

1   2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten