LEGRIA Tutorial

Als je wilt dat je foto's beweging uitbeelden, kun je de beweging bevriezen OF een creatieve vervaging toestaan zodat je foto's het idee van beweging uitbeelden. Afhankelijk van het doel van je foto kun je uit deze twee opties kiezen. Als je de beweging bevriest, kun je bijvoorbeeld de emotie op het gezicht van een tennisspeler vastleggen. Dit zal een heel ander bericht uitdragen dan een opname met een vervagende beweging over de tennisbaan. Beide opties kunnen even krachtig zijn.

Welke camera je ook gebruikt, er zijn meerdere technieken om beweging zo effectief mogelijk vast te leggen, terwijl je je creativiteit toepast en een verhaal vertelt via je foto's. Canon-tutor Brian Worley legt uit hoe je het beste uit je camera kunt halen. Hij heeft ook handige tips voor het filmen met je LEGRIA en hij legt uit hoe je dynamische foto's boordevol beweging kunt printen met je PIXMA-printer.

Gebruik een combinatie van statische en bewegende opnamen

Het maken van video's draait om beweging en er zijn meerdere manieren om beweging uit te beelden via video-opnamen. Het bewegende onderwerp kan door het kader bewegen terwijl de camera stilstaat voor een foto, maar de camera kan ook worden verplaatst om te pannen of om het bewegende voorwerp te volgen.

Gebruik een combinatie van statische en bewegende opnamen om interessantere beelden te maken.

Als je iets filmt wat zich op een voorspelbare manier herhaalt, zoals atleten die een bepaald traject afleggen, kun je van tevoren bepalen hoe je de gebeurtenis wilt vastleggen.

Om de context van een tafereel duidelijk te maken, kun je beginnen met een groothoekopname. Daarna kun je overgaan op een kleinere beeldhoek, maar daarbij dien je de camera in een vaste positie te zetten.

Als de wedstrijd begonnen is, kun je een combinatie maken van opnamen waarbij je de camera beweegt en opnamen waarbij de camera is vastgezet. Vergeet niet om klaar te staan om de belangrijke finish vast te leggen.

Soms is het beter om de finish vast te leggen met een grotere beeldhoek: zo kun je alle deelnemers filmen die over de finish gaan. Zorg er wel voor dat je de camera kunt bewegen om de winnaar te volgen die zijn overwinning viert.

Beweeg de camera om video's interessanter te maken

Video's worden een stuk interessanter als je de camera meebeweegt. Als het onderwerp ook beweegt, kun je zowel statische als gepande opnamen maken.

Bij statische opnamen moet de camera niet bewegen, maar met enige oefening kun je korte filmpjes ook zonder statief maken. Vergeet niet dat je bij een groothoekopname minder snel last hebt van camerabewegingen dan bij een ingezoomde opname. Voor de ultieme statische opname kun je het beste een statief of een andere vorm van ondersteuning gebruiken.

Statische opnamen zijn vaak ideaal voor het begin van een gebeurtenis. Begin met een groothoekopname om de context van de gebeurtenis of het onderwerp vast te leggen. Hierna zal de actie plaatsvinden en het onderwerp uit het kader verdwijnen. Zodra het onderwerp over de atletiekbaan beweegt, kun je het volgen door de camera met dezelfde snelheid mee te bewegen. Zo houd je het onderwerp steeds in hetzelfde deel van het kader. Dit kan best lastig zijn, maar houd de fragmenten kort. Met fragmenten kunnen de bewerkte video's een betere indruk geven van de snelheid.

Leg bewegende details vast met zowel statische opnamen als met opnamen waarbij je de camera meebeweegt. Richt de aandacht ook even op een klein en bewegend detail tijdens de gebeurtenis die je filmt. Zo heb je een handig fragment dat je later tussen de andere beelden kunt plaatsen om het verhaal beter te vertellen. Als je onderwerp een rennende atleet is, moet je niet vergeten om ook ingezoomde fragmenten van de schoenen en voeten toe te voegen.