Het belang van kleur

Bij zwart/wit fotografie op film worden vaak filters gebruikt om de tonen van een foto te veranderen. Door gele en rode filters wordt bijvoorbeeld het blauwe licht geabsorbeerd, waardoor een blauwe lucht donkerder lijkt op een foto.

Picture_Tutorial_img3

Filters gebruiken
De opname wordt zo niet alleen dramatischer, maar heeft ook een groter contrast tussen eventuele witte wolken en de hemel. Aan alle EOS-camera's en enkele PowerShot-modellen, zoals de PowerShot G12 en PowerShot SX30 IS, kun je een filter toevoegen. Er is echter ook een filtereffect beschikbaar bij de Beeldstijl-instellingen van digitale Canon EOS-camera's. Je kunt geel, rood, oranje of groen selecteren om de monochrome tonen te veranderen en het effect van filters te simuleren. Raadpleeg de instructiehandleiding van de camera voor meer informatie.

‘Kijken’ in zwart en wit
Je hoeft geen foto's te maken in zwart/wit. Je kunt ook gewoon foto's in kleur maken, hiervan een kopie maken en deze converteren naar zwart/wit zodra je het bestand hebt gedownload naar je computer. Houd er wel rekening mee dat een opname die er mooi uitziet in kleur, wellicht niet werkt in zwart/wit en omgekeerd.

Rode bloemen steken bijvoorbeeld fraai af tegen een groene achtergrond als deze in kleur worden gemaakt. Maar maak de opname in zwart/wit en je merkt al gauw dat het rood en groen beide worden omgezet in een sterk met elkaar vergelijkbaar grijs.

Met een beetje ervaring kun je al snel in 'zwart/wit' kijken, maar je kunt het leerproces versnellen. In het algemeen zal blijken dat voor zwart/wit foto's meer contrast is vereist dan voor hetzelfde onderwerp in kleur. Maak twee opnamen van hetzelfde onderwerp: één in kleur en één in zwart/wit. Vergelijk de foto's vervolgens op het LCD-scherm van je camera.

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten