Zwart/wit gebruiken

Bepaalde situaties zijn ideaal voor zwart/wit afbeeldingen. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

Picture_Tutorial_img2a

Portretten
Zwart/wit foto's werken heel goed voor portretten. Dat komt gedeeltelijk doordat veel van de beroemdste portretten van de afgelopen honderd jaar zijn gemaakt in zwart/wit en we deze stijl goed kennen. Maar het komt ook doordat de kleur wordt weggelaten en zo karakter en persoonlijkheid overblijven. Het toevoegen van zijbelichting is heel goed, omdat zo sterk contrast ontstaat tussen lichte delen en schaduw.


Stadsgezichten
Architectuurfoto's worden vaak in zwart/wit gemaakt om de vormen van gebouwen te benadrukken. Het vergrote contrast dat zo mogelijk is tussen zwart en wit versus kleur past heel goed bij het onderwerp. De foto's worden vaak 's morgens vroeg gemaakt, omdat er dan minder verkeer is en er weinig mensen op straat zijn, maar ook om te profiteren van het licht van de zon die laag aan de hemel staat. Dit soort licht werpt lange schaduwen en kan mooi structuren blootleggen als het op ruwe stenen of op beton valt. Een andere aspect is de eenvoud en het scherpe contrast dat je met zwart/wit voor dergelijke foto's verkrijgt.

 Picture_Tutorial_img2b

Nachtfotografie
Nachtfotografie moet je zeker in zwart/wit én in kleur proberen. De gele gloed van straatlantaarns kan een onderwerp een grote levendigheid geven. Structuren en patronen in een onderwerp zijn daarentegen weer beter zichtbaar in zwart/wit foto's.

1  2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten