Zwart/wit fotografie is terug, hoewel het natuurlijk nooit echt helemaal is weggeweest. Vanwaar toch die blijvende populariteit?

Picture_Tutorial_img1

Zwart/wit heeft natuurlijk iets nostalgisch; het doet je niet alleen denken aan oude foto's, maar ook aan tv-beelden van vroeger. Maar zwart/wit fotografie is ook heel geschikt voor het benadrukken van vorm en toon van het onderwerp. Met zwart/wit kun je vaak een heel krachtige foto maken van een onderwerp dat in kleur juist veel zwakker lijkt.

Om je kennis van zwart/wit fotografie uit te breiden gaan we in deze Tips & Tricks in op de volgende onderwerpen:

• Winterlandschappen
• Portretten
• Stadsgezichten
• Nachtfotografie
• Filters gebruiken
• 'Kijken' in zwart/wit
• RAW- en JPEG-afbeeldingen maken

Winterlandschappen
Winterlandschappen zijn uitstekend geschikt voor zwart/wit fotografie. In dit seizoen bevatten de landschappen vaak heel weinig kleur. Je ziet niet het levendige groen of de vele rode en gele bloemen. Een sneeuwlandschap is op zich al bijna volledig zwart/wit. Je kunt je dan concentreren op de vormen van de kale bomen, stenen muren en gebouwen. Sleutelelementen van foto's zijn daarbij compositie en contrast.

De regel van derden is vooral handig bij zwart/wit fotografie, omdat er weinig kleur is die het oog afleidt. Stel je een raster voor dat over de zoeker van de camera is gelegd: twee verticale lijnen en twee horizontale lijnen, waardoor je over vier kruispunten beschikt. Zorg ervoor dat het hoofdonderwerp op een van deze kruispunten valt. Dan heb je een sterke compositie.

Een ander hulpmiddel voor composities is kleiner wordend perspectief. Dit effect wordt zichtbaar als je een foto maakt van een weg of een spoorlijn die voor je uit, richting de horizon verdwijnt. De lijnen van de weg of het spoor lijken te gaan samenvallen, ondanks dat we weten dat deze gelijk blijven lopen. Het oog valt echter op de lijnen en wordt de foto 'binnengetrokken'.

1   2  3  4

spacer
					image
Tips & Tricks
Compositie
Filmen
Waterfotografie
Landschapsfotografie
Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten