Tips & Tricks: herfstluchten fotograferen

Nabewerking

Wanneer je foto's op je computer bewerkt met een van de talloze toepassingen voor beeldbewerking, kun je bestaande opnamen versterken.

Als je foto's maakt in de RAW-indeling, kun je ze openen in de Digital Photo Professional-software (DPP) van Canon. DPP omvat een reeks handige, gebruiksvriendelijke opties. Je kunt de helderheid, het contrast, de lichte tonen, de witbalans, de kleurschakering en de kleurverzadiging van de opname aanpassen, evenals de scherpte. Experimenteer eens met de verschillende functies om te zien welk effect ze hebben. Twee van de meest spectaculaire functies voor luchten zie je hieronder:


1: Originele lucht
2: Lucht met verhoogd contrast
3: Lucht met extra contrast en lichte tonen

Je kunt met DPP niet alleen RAW-opnamen bewerken, maar ook JPEG-bestanden. Je kunt minder opties gebruiken, maar het biedt nog steeds een goed startpunt voor wijzigingen. Een opname in kleur kun je omzetten naar zwart-wit, of het nu een RAW- of een JPEG-bestand is. Dit kan een foto een frisse uitstraling geven, waardoor de opname meer indruk maakt dan het origineel in kleur. Verhoog het contrast voor een nog indrukwekkender resultaat.

Wolkenbanken
Het fotograferen van luchten heeft ook een praktische kant. Je kunt een collectie opbouwen van verschillende opnamen van luchten, van witte, donzige wolken tegen een blauwe lucht, tot de donkere wolken die een onweersbui aankondigen. Je kunt deze luchten vervolgens samenvoegen met landschappen die een sterke voorgrond hebben, maar een saaie lucht.

De DPP-software van Canon omvat een compositietool. Hiermee kun je twee of meer opnamen combineren, zoals een foto uit je verzameling wolkenbanken met een landschap. Je zult een beetje moeten experimenteren, maar de tool laat de originele opnamen intact, zodat je net zo lang kunt terugkeren totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Fotografeer verschillende luchten en laat ons het resultaat zien
Nu je een aantal inspirerende foto's hebt gezien waarin wolken een grote rol spelen, is de volgende stap natuurlijk dat je het zelf gaat proberen. Stuur je favoriete foto's in en wie weet staan ze volgende maand in de Galerij of in een toekomstige aflevering van Tips & Tricks.

1  2  3  4  5

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Stillevenfotografie
Reisfotografie
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?