Tips & Tricks: herfstluchten fotograferen

Elementen van luchtfotografie

Watervlakten weerspiegelen de lucht en maken zo je opnamen boeiender.

Maar je hebt hiervoor geen meren of rivieren nodig, ook plassen op straat na een regenbui bieden hetzelfde effect, of nat zand aan zee.

Picture_Tutorial_DSLR_p4 
Weerspiegeling, © Fernandodelopey 2011, Canon EOS 30D

Zwart-wit
Wolkenluchten lenen zich van nature uitstekend voor zwart-witfotografie. Je kunt dit doen tijdens de nabewerking of met behulp van de instellingen voor Picture Style (Beeldstijl) op je EOS.

Picture_Tutorial_DSLR_p4_2

Grafisch ontwerp, © Dario Bonetto 2011, Canon EOS 40D

Zonsopgang en zonsondergang
Wolkenformaties zijn vaak vooral indrukwekkend bij zonsopgang of zonsondergang. De warme gloed van de zon breekt door de wolken met oranje en roze tinten die kleur brengen in je opnamen. De belichting alleen op de lucht instellen kan heel goed werken, met de grond donker en vaak in silhouet.

Picture_Tutorial_DSLR_p4_3

Zonsondergang, © Rolf Pahnhenrich 2011, Canon EOS 5D Mark II

Regel van derden
Net als voor andere foto's geldt de regel van derden ook voor het fotograferen van luchten. Hoewel in de meeste landschapsfoto's de horizon op eenderde vanaf de bovenkant ligt, is het de moeite waard om bij het fotograferen van wolkenluchten de horizon op eenderde vanaf de onderkant te houden. Het effect zie je goed in de bovenstaande foto. De twee verticale lijnen van het raster zijn ook nog steeds belangrijk, je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken voor een relevant object op de voorgrond.

1  2  3  4  5

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Stillevenfotografie
Reisfotografie
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?