Tips & Tricks: herfstluchten fotograferen

Licht en lay-out

Zonsopgang en zonsondergang

Wolkenformaties zijn vaak vooral indrukwekkend bij zonsopgang of zonsondergang. De warme gloed van de zon breekt door de wolken met oranje en roze tinten die kleur brengen in je opnamen. De belichting alleen op de lucht instellen kan heel goed werken, met de grond donker en vaak in silhouet.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p4 
Zonsondergang, © Rolf Pahnhenrich 2011, Canon EOS 5D Mark II

Regel van derden
Net als voor andere foto's geldt de regel van derden ook voor het fotograferen van luchten. Hoewel in de meeste landschapsfoto's de horizon op eenderde vanaf de bovenkant ligt, is het de moeite waard om bij het fotograferen van wolkenluchten de horizon op eenderde vanaf de onderkant te houden. Het effect zie je goed in de bovenstaande foto.

De twee verticale lijnen van het raster zijn ook nog steeds belangrijk, je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken voor een relevant object op de voorgrond. 

Nabewerking
Als je de foto hebt gemaakt, kun je met de software op je computer de opname bewerken. Bij JPEG-bestanden kun je de witbalans, de helderheid, het contrast en de verzadiging aanpassen. Met PowerShot-camera's uit de G- en S-serie en met de recentere PowerShot SX50 HS kun je opnamen in RAW-indeling maken. Vervolgens kun je ze met de meegeleverde Digital Photo Professional-software bijsnijden en verscherpen. Je kunt de opname ook omzetten naar zwart-wit.

Fotografeer verschillende luchten en laat ons het resultaat zien
Nu je een aantal inspirerende foto's hebt gezien waarin wolken een grote rol spelen, is de volgende stap natuurlijk dat je het zelf gaat proberen. Stuur je favoriete foto's in en wie weet staan ze volgende maand in de Galerij.

1  2  3  4

spacer
					image
Andere Tips & Tricks
Stillevenfotografie
Reisfotografie
Sportfotografie
Architectuurfotografie
Macrofotografie
Hoe maak je een goede foto?