De juiste kleurbalans

Zoals de naam al doet vermoeden kun je met witbalans de kleurinstellingen van de camera zo aanpassen dat wit, ongeacht de belichting, ook als wit wordt weergegeven op de foto.

Onze hersenen compenseren veranderingen van licht automatisch, zodat een vel papier altijd dezelfde kleur lijkt te hebben, ongeacht of we het in daglicht of in kunstmatig licht zien. De camera doet dat echter niet waardoor wit er op de foto niet altijd als wit uitziet! Met de functie witbalans wordt dit probleem voor je Canon-camera opgelost.

Meestal zorgt de instelling Automatische witbalans voor fantastische resultaten, maar als je de witbalans op donkere dagen in de herfst instelt op ‘Bewolkt’, komen de kleuren op foto's veel beter naar voren. Experimenteer met verschillende instellingen voor hetzelfde onderwerp en bekijk wat je het mooist vindt.

Resultaten filteren met een polarisatiefilter

Met een polarisatiefilter kunnen bepaalde kleuren veranderen, maar het filter zelf is kleurloos. Zoals de naam al doet vermoeden, regelt het filter gepolariseerd licht.

Zonlicht is niet gepolariseerd. De lichtgolven komen allemaal uit een andere hoek (richting) ten opzichte van de as van de lichtbron. Als dit licht echter op een niet-metalen oppervlak schijnt, worden de golven gerangschikt en komen ze uit dezelfde hoek ten opzichte van de as.

Afhankelijk van hoe het polarisatiefilter is gedraaid, wordt het meeste gepolariseerde licht geblokkeerd, wordt het licht gedeeltelijk doorgelaten, of wordt al het licht doorgelaten. Licht dat reflecteert van bloemen en bladeren is gepolariseerd licht. Een filter kan de weerkaatsing van gepolariseerd licht van deze oppervlakken verminderen en zorgt voor een betere verzadiging van de kleuren op de foto.

Wees hier echter wel voorzichtig mee, want een polarisatiefilter blokkeert reflecties en daardoor lijken glanzende oppervlakken doffer dan ze werkelijk zijn. Hierdoor kunnen bladeren op foto's ook 'plat’ lijken.


1  2  3  4

spacer
					image

Tips & Tricks

Zwart/wit fotografie
Actiefotografie
Kerstportretten
Fotograferen in het donker
Herfstfotografie
Stadsgezichten fotograferen